Špagetová dýně s krémovou arašídovo-ricottovou omáčkou a skořicovo-arašídové kuře

... podle Lišky


Máme tu podzim a s ním i období dýní! Stačí zaskočit do jakéhokoli obchodu (nebo i na vlastní zahrádku) a při pohledu na tu úrodu je vám hned jasné, že dýňová sezóna je v plném proudu. Oblíbenost a popularita dýní rok co rok stoupá. A jak by taky ne, vždyť vedle skvělé chuti obsahuje tato zelenina také mnoho zdraví prospěšných látek - mezi jinými vitamín C, vitamín E, B6, kyselinu pantotenovou, draslík, železo nebo hořčík. K tomu všemu je navíc relativně nízkokalorická a obsahuje o mnoho méně sacharidů, než třeba brambory, hodí se proto i do nízkosacharidového stravování. Její použití v kuchyni je také velice variabilní - můžete ji vařit, péct, restovat, smažit. Vyrábět z ní kaše, pyré, polévku i dezerty.


Na výběr máme z mnoha druhů dýní. Vedle nejznámější dýně Hokkaido, je mou další oblíbenkyní dýně špagetová. Máte chuť na špagety, ale došly vám těstoviny? Chcete si špagety udělat trochu odlehčeněji? Stravujete se nízkosacharidově? Nebo jen zkrátka obyčejné špagety už jsou trochu nuda a chcete nějakou změnu? Řešení je snadné - použijte špagetovou dýni!


Její příprava je velice jednoduchá a samotné vás překvapí její skvělá chuť. Já bych ji mohla klidně jíst jen tak samotnou. 😉


Znáte to tvrzení, že ty nejlepší recepty vznikají vlastně úplnou náhodou? Stejně tak to bylo i s tím dnešním. Potřebovala jsem totiž spotřebovat hned několik surovin najednou - půlku špagetové dýně, zbytek arašídového másla a tu trochu ricotty, která mi zbyla z předešlého dne, kdy jsem z ní dělala dezert. Zapomněla jsem si dát rozmrazit maso a v lednici byla jen kuřecí prsa. A zároveň jsem měla chuť na něco skořicového. Co s tím? No přeci spojit všechno dohromady!


Samotnou mne překvapilo jak dokonalá souhra chutí z toho nakonec vznikla! Recept je velice jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Celé jídlo navíc vyhovuje low carb stravování, a přitom zasytí na opravdu dlouhou dobu! Já po něm neměla hlad dalších více jak pět hodin! Ale už dost řečí, pusťme se do toho!

❊❊❊

Špagetová dýně s arašídovo-ricottovou omáčkou 

Recept 


Na jednu porci budeš potřebovat: 

1/2 středně velké špagetové dýně
olej, koření

150g žampionů nebo lesních hub
dvě hrsti listového špenátu
lžíci ghee
cibuli na kostičky
60g ricotty
30g arašídového másla
smetanu nebo mléko na zředění

sůl, pepř, případně jiné koření podle chuti (hodí se například kari koření nebo garam masala)
arašídy, sezamová semínka k podávání

Jak na to: 

Špagetovou dýni rozpul, vydlabej semínka, potři olejem, osol, opepři (já ji posypu ještě sušeným česnekem), polož na plech vystlaný pečicím papírem řeznou stranou dolů a dej péct do trouby předehřáté na 180°C přibližně 30-40 minut (kontroluj vidličkou, když jde dýně snadno propíchnout, je hotová).
Upečenou dýni vyndej z trouby a nech vychladnout. Vidličkou z ní potom vyškrabej "špagety" (jde to velmi snadno). Připrav si všechny ingredience na omáčku.


V menší pánvi rozehřej ghee a zpěň na něm cibulku (případně i česnek, pokud chceš), přidej žampiony nebo jiné houby a restuj asi 10 minut, dokud nejsou houby hotové. 


Potom do pánve přidej ricottu, arašídové máslo a trochu mléka. Množství a poměr surovin si vždy můžeš upravit podle své chuti. 


Nakonec přidej "špagety" a špenát, promíchej, přidej koření podle chuti a ještě chvíli vař, dokud se omáčka nezredukuje na požadovanou krémovou konzistenci. 





❊❊❊

Skořicovo-arašídové kuře

Recept


Na jednu porci budeš potřebovat: 

180g kuřecích prsou nakrájených na větší kostičky
lžíci ghee
sůl, pepř, skořici
arašídovou mouku

Jak na to:

Na pánvi si rozehřej lžíci ghee a kuřecí kousky na ní chvíli restuj.


Osol, opepři a přidej skořici (množství podle chuti, já sypu rovnou z pytlíčku). 


Do mísy nebo hlubšího talíře si nasyp arašídovou mouku (můžeš použít i doma rozemleté arašídy). Hotové kuřecí kousky přendej z pánve rovnou do mísy s arašídovou moukou a rovnoměrně je v ní obal. 


Podávej se špagetovou dýni s arašídovo-ricottovou omáčkou posypané sezamovými semínky a arašídy. Dobrou chuť! 




❊❊❊

Jako vždy doufám, že recept vyzkoušíte a bude vám chutnat. Co vy a experimentování v kuchyni? Také se vás už někdy chuťově překvapilo jídlo "ze zbytků"? Povedlo se vám vytvořit nový recept, aniž byste se o to sami snažili? Dejte mi vědět do komentářů! 



Vaše Liška 



Komentáře

Instagram


Populární příspěvky z tohoto blogu

LIŠČINO ULTIMÁTNÍ FIT TIRAMISU