Extra krémová dýňová polévka s pečenými žampiony 

podle Lišky 


Podzim už nám pomalu klepe na vrátka a s ním i chladné a sychravé počasí. Takové chvíle přímo volají po něčem teplém, ale zároveň vydatném. Po jídle, které nás nejen zahřeje, ale také dodá energii a všechny potřebné vitamíny. A právě takové jídlo je dýňová polévka, na kterou vám dnes přináším recept.


Sezóna dýní a hub je tu. A nevím jak vy, ale já miluji oboje. A proto jsem se rozhodla spojit obě suroviny do jednoho receptu. Dýňovou polévku už si bez pečených žampionů ani nedovedu představit. A co teprve, když do ní k žampionům přidáte ještě hlívu ústřičnou! Dokonalost.


Tato polévka je přímo nabitá superpotravinami! Nevěříte? Čtěte dál! Pod pojmem superpotravina si totiž nemusíme nutně vybavit pouze cizokrajné potraviny jako jsou chia semínka nebo quinoa. Naopak!


I v našich končinách máme takových superpotravin neuvěřitelně mnoho! Co v polévce najdete:

Dýně - obsahuje betakaroten, který se řadí mezi antioxidanty, dále se v ní nachází velké množství vlákniny, draslíku i vitaminu C.
Žampiony - jsou bohaté na vitamin B1 a B2, niacin a kyselinu listovou. Dále se v nich nachází fosfor, draslík, železo a stopové prvky.
Hlíva ústřičná - je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu B a většiny minerálních látek. Nalezneme v ní i vitamin C a kyselinu listovou. Je také dobrým zdrojem vlákniny.
Cibule - obsahuje bílkoviny, draslík, měď, sodík, jód, vápník, fosfor, železo, fluor, vitamin C a B, biotin, kyselinu panthotenovou a listovou a karoten. Také se v ní nachází látka allicin, která má v lidském těle účinek při infekčních onemocněních. To byste do "obyčejné" cibule neřekli, že?😉
Česnek - Silice, vitamíny A, B1, B2 a C, to vše najdeme v česneku, stejně jako množství minerálních látek. Každý ví, že česnek přirozeně dezinfikuje, působí v těle proti zánětu, má silné antioxidační účinky a celkově posiluje organismus.
Zázvor, skořice a kurkuma (obsažená v kari koření) - všechna koření mají prokazatelné antioxidační a protizánětlivé účinky.



Následující recept je na polévku tak, jak ji mám nejradši já. Polévku si můžete samozřejmě přizpůsobit svým vlastním chutím. Nemáte rádi žampiony? Vyměňte je za pár lišek! Nechutná vám mrkev? Nemusíte ji do polévky dávat, použijte potom více dýně. Jste vegani? Použijte místo smetany ke šlehání kokosové mléko nebo sojovou smetanu. Nicméně s použitím posledně jmenovaných surovin bude chuťový výsledek zcela odlišný. 😉 Ale teď už k samotnému receptu...


❊❊❊

Extra krémová dýňová polévka s pečenými žampiony 

Na 4 porce budeš potřebovat: 

600 g dýně Hokkaidó
200 g mrkve
1 cibuli
3 stroužky česneku
vodu / zeleninový vývar
500 g žampionů nebo hlívy ústřičné
(já mám nejraději půl na půl mix žampionů a hlívy) 
lžíce sádla
150 ml smetana ke šlehání 31% + další k dozdobení

Koření:

(podle chuti, já dávám odhadem od každého zhruba čajovou lžičku - nevím přesně, protože vždy "zapráším" od oka 😉
1 čl kari koření (já používám od značky Nadir, je chuťově nejlepší) 
1 čl mletá červená paprika

špetka zázvoru
špetka skořice
sůl a pepř

Jak na to: 

Dýni a mrkev nakrájej na menší kostičky (nemusí být nijak úhledné, stejně budeme mixovat). Mezitím si na sádle ve větším hrnci zpěň cibulku a česnek nakrájené nadrobno. Až cibulka zezlátne, přidej dýni a mrkev a ještě chvíli restuj. Postupně zasyp veškerým kořením kromě soli. Papriku přisyp až nakonec, ať se nepřichytí (zhořkla by), promíchej a zalij vodou nebo vývarem zhruba tak, aby veškerá zelenina byla ponořená 0,5 cm pod vodou (nemusíš měřit metrem 😉😁). V tuhle chvíli osol podle chuti, přiveď k varu a poté ihned sniž plamen na nejnižší stupeň, zaklop hrnec pokličkou a nech pomalu vařit. Trvá to přibližně 20-25 minut.


Zatímco se polévka vaří, předehřej si troubu na 180°C, připrav si plech a rozprostři na něj pečicí papír. Na plech naskládej žampiony a hlívu, posyp trochou soli a dej péct do trouby cca na 15 minut. Poté, co se houby upečou, je nakrájej na menší kousky.

Po 20 minutách, až je dýně v polévce měkká, rozmixuj celý obsah hrnce tyčovým mixérem na jemno. Poté přidej smetanu ke šlehání a ještě pořádně promixuj. Přidej nakrájené houby a chvíli na mírném plameni vař. (Po umixování je polévka již hotová, poslední krok tedy můžeš vynechat, já ale ještě nechávám houby v polévce prohřívat cca 10 minut.)

Nakonec přelij do misek, dozdob smetanou nebo dýňovými semínky (případně obojím, ale není to nutné) a podávej.

Dobrou chuť!

❊❊❊

Můžete mi napsat do komentářů jak děláte dýňovou polévku vy a jaké jsou vaše oblíbené kombinace. Moc ráda se od vás nechám inspirovat.
Doufám, že se vám dnešní recept líbil a polévku vyzkoušíte. Dejte mi pak vědět, jak chutnala. 😉



Vaše Liška
Instagram


Komentáře

Instagram


Populární příspěvky z tohoto blogu

LIŠČINO ULTIMÁTNÍ FIT TIRAMISU