LIŠČÍ MENU
aneb
Čím si Liška plní bříško
Návrat k vyvážené stravě Díl I
...a nějaká ta inspirace na jídla
Snídaně: Ovesná kaše (recept na kaši, jak ji dělám já najdete TADY), směs oříšků a semínek, banán, zakysaná smetana 20%.
Z mých předchozích článků už víte, jak dopadl můj experiment s keto stravováním. Použít termín absolutní fiasko asi nebude úplně od věci. Byl to zkrátka krok vedle. Mnozí z vás si řeknou: Dobře, tak prostě začni jíst zase normálně. Normálně. Zní to snadno, že? Ale co to znamená "jíst normálně"?
Často se mi ani všechno nevejde do misky. 😁 Na obrázku ovesná kaše, domácí granola, para ořechy, makovo-kokosové máslo.
V hlavní roli pistáciové máslo.
Nová závislost? Smažený banán!
Snídaně jsou zkrátka ve znamení kaší. Zatím střídám jen posypku, ale brzy přijdou na řadu i kaše z jiných obilovin, než jsou ovesné vločky. Na své snídaně se těším každý den.
Svačina: Řecký jogurt mixovaný s broskví a chia semínky. Kokosové máslo a para ořechy.
Svačina: Domácí zmrzlina - mražený banán, mražená broskev a kefír. Posypka kokos, chia semínka a kokosové máslo.
Od ukončení svého keto stravování musím dnes a denně bojovat proti své hlavě. Cítím se PROVINILE, když si dám ovesné vločky. Fíky. Dýňovou polévku. Jako bych spáchala zločin. Jako bych podváděla. Podváděla "svoji" stravu, svůj životní styl. Někteří z vás mají nejspíš stejné pocity, když si dají zmrzlinu nebo českou klasiku k nedělnímu obědu. Řeknu vám upřímně - ani jedno není dobře. Ale pokud se dostanete do stavu, kdy jsou vaším nepřítelem brambory, něco je špatně.
Matcha čokoláda jen tak na chuť? Proč ne!
Zase začínám experimentovat. Výroba domácí granoly. Recept na klasickou i rychlou variantu bude brzy na blogu.
Jak už víte, jako první jsem zařadila ovoce. A hned to nejfruktózovatější ze všech fruktózovatých druhů - banán. 😄Musím se totiž k něčemu přiznat - jsem banánová. 🙈 Když se mě zeptáte na moje nejoblíbenější ovoce? Banán. Jednoznačně. Ale myslíte, že nemám špatné pocity z konzumace banánu? Jasně, že mám, a jaké! Okázale se je snažím ignorovat. Moje tělo totiž po ovoci touží. Tak dlouho jsem si ho upírala a ochuzovala se tak o všechny vitamíny, které se v něm nacházejí! Ano, ovoce je sice plné fruktózy, ale zároveň je přímo nabité různými vitamíny, minerály a vlákninou. Dodá vám také rychlou energii, když ji potřebujete. A dle mého názoru je to také to nejlepší a nejpřirozenější sladidlo ze všech. 😉
Dýňovou polévku jsem si naprosto zamilovala! S každou další várkou ji dotahuji k dokonalosti.
Dýňovka podruhé...
... a potřetí.
Tentokrát byla naprosto dokonalá!
Po banánu následovaly fíky, nektarinka, broskev, švestky a dokonce i mango! Poslední zmiňované bylo pro mě ale velkým zklamáním... pokud jste někdy ochutnali mango v Asii, dáte mi za pravdu, že manga prodávaná u nás vůbec dobrá nejsou. Ale to už odbočuju.
Cuketa zapečená s krůtím masem, houbami, avokádem a strouhaným sýrem comté.
Lilky zapečené s hovězím masem, paprikou, avokádem a sýrem.
Losos s dýní a hlívou na kari.
Lilky podruhé.
Hovězí portobello burger. Salát s majonézou.
Medium rare rib eye steak, fazolky, špenát a žampiony na másle, salátek s majonézou a avokádo.
Prý hit sezóny - grilovaná broskev! Za mě určitě ano! Kuře v kari krustě (kari koření, zakysaná smetana, sezamový olej), salátek a portobello žampiony zapečené s avokádem, lískovými ořechy a sezamovými semínky. Naprostá symfonie chutí!
Jak ale vidíte, zatím se stále držím spíše na nižší hranici sacharidů. I když - přiznejme si to - se vším ovocem, oříšky i mléčnými výrobky se pod hranici 100 g sacharidů nikdy nedostanu. Dost velký rozdíl oproti pouhým nejvýše 15 gramům jen z listové zeleniny. Moje tělo ale na sacharidy reaguje dobře. Po zkušenostech mnoha lidí na keto nebo low carb, kteří i po konzumaci menšího množství sacharidů (např. jednoho kousku ovoce), zažívali přímo peklo, jsem čekala nejhorší. Nic se ovšem nestalo. Jedinou výjimku tvoří již zmíněný dort - po první konzumaci jsem se cítila lehké křeče kolem žaludku. Nic, co bych nemohla přežít. A přiznám se, že po chvíli už jsem o ničem nevěděla a další konzumace už se obešla bez jakýchkoli nepříjemných příznaků. 😀
Recept na dort ZDE
Salátek s pečenou dýní, cukrovým hráškem, žampiony, hlívou a avokádem. Kuličky z mletého hovězího masa.
Vaše Liška
P.S.: Pokud se vám fotky líbí, můžete mě sledovat i na Instagramu. 😉
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatJsem ráda že jsem narazila na tyto stránky. Vlastně se v nich poznávám. Vyzkoušela jsem Makrobiotiku,paleo,primal, cukrfree, nízkosacharidovou stravu i keto. Je pravda že nejlépe na mně působilo primal stravování ,jelikož se mi upravilo zažívání a také jsem měla ploché bříško což nyní nemám. Ba právě naopak. Ale s přicházejícím podzimem mám prostě chuť na dýni,brambory ranní kaše a jednoduše netoužím po rajčatech,paprice apod. ve formě syrové ,třeba salátů. Potřebuji polévky bramborové šisky s mákem a jim podobné jídlo,samozřejmě i ve slané verzi jako halušky s brynzou . Ráda tě budu sledovat na istagramu. Šárka
OdpovědětVymazatAhoj Šári, moc děkuju za tak milý komentář! :) Mně se na keto také docela upravilo zažívání, ale zase to mělo jiná negativa...on každý ten stravovací styl má svá pro a proti a já osobně si myslím, že člověk by si měl najít takové stravování, jaké vyhovuje přímo jemu, bez toho, aby se to muselo zařazovat do nějaké škatulky... A je to přesně, jak píšeš - v některá roční období zkrátka není chuť na syrovou zeleninu a je to tak v pořádku. :) Nejlepší je jíst podle pocitu. :)
Vymazat