NÍZKOSACHARIDOVÉ STRAVOVÁNÍ (2/2)

TOP 10 MÝTŮ, POLOPRAVD, LŽÍ A OMYLŮ 

 ... jak to vidím já


Výsledek obrázku pro keto bad veggies

V předchozím článku jsem se zabývala potravinami, které se na low carb a keto nekonzumují (obiloviny, luštěniny) nebo se konzumují jen zřídka (jen některé ovoce při low carb). Uvedla jsem ty nejzávažnější důvody k jejich vyřazení, ale také to, proč si myslím, že to nedává smysl. Dnes se mimo jiné podíváme na zoubek potravinám, které se na keto/low carb konzumují běžně. Minulý článek končil u ovoce, začněme ten dnešní tedy zeleninou. 

6. Zelenina nechce, abychom ji jedli                          

Jste zmateni? Mysleli jste si, že zelenina má na keto zelenou? Je přeci tak zdravá, ne? Omyl omyl, vážení. Ale podívejme se na jednotlivé druhy zeleniny postupně... 

Zelenina obsahující škroby ("Starchy") 
Sem patří brambory, batáty, dýně. Ještě pro úplnost si zde uveďme kukuřici, která je technicky vzato obilovina, a hrášek, což je luštěnina. Nicméně mnoho lidí je řadí mezi zeleninu (a koneckonců na Wikipedii jsou hrách, fazole, čočka a sója řazeny do kategorie "Lusková zelenina"), a proto je zde zmiňuji. Jestliže jste na low carb nebo keto, můžete na tyto druhy zeleniny rovnou zapomenout. Ptáte se proč, když třeba takové batáty obsahují tolik vitamínů, minerálů a vlákniny? Sacharidy. 

Čeleď lilkovitých 
Tady zmiňme hlavně lilek, rajčata, papriky, v angličtině označované názvem "Nightshades", mezi které se řadí ještě cibule a česnek. Kromě toho, že mají tyto druhy zeleniny větší množství sacharidů, někteří jedinci na ně mohou mít alergii/intoleranci. Pokud jste někdy slyšeli o autoimunitním protokolu (AIP), víte, že se právě tyto druhy zeleniny ze stravy po určitou dobu vyřazují, aby se zjistilo, zda nezpůsobují problémy. A to se týká i koření (takže žádný pepř, chilli a tak dále). Jsou totiž prý vysoce prozánětlivé a z dlouhodobého hlediska mohou být příčinou bolesti kloubů, zažívacích potíží, problémů se spánkem a chronických onemocnění. Ještě někdo má chuť na papriku? 

Brukvovitá zelenina 
Květák, brokolice, zelí, kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek. Ačkoliv tato zelenina obsahuje velké množství vlákniny a spoustu mikronutrientů (vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek), může také způsobovat zažívací problémy. Velice kontroverzní je také téma goitrogenů - látek poškozujících funkci štítné žlázy. Proto se velmi často setkáte s doporučeními nekonzumovat tyto druhy zeleniny, pokud máte problémy se štítnou žlázou.

Výsledek obrázku pro poison in vegetablesAsi si teď říkáte, jakou zeleninu tedy konzumovat? Co se týče low carb, tam je vám ponechána trochu větší volnost. Můžete si dovolit čas od času si dát dýni, lilek (pokud vám nezpůsobuje problémy), růžičkovou kapustu... Na keto si moc vyskakovat nemůžete. Divili byste se, kolik má růžičková kapusta sacharidů! Můžete konzumovat listovou zeleninu (saláty, špenát), z brukvové zeleniny je vaší nejjistější volbou brokolice, květák a zelí. Podle těch nejstriktnějších zastánců keto může být však i brokolice a špenát mimo mísu (a to doslova). Brokolice je totiž uměle vyšlechtěná zelenina ("Frankensteinův výrobek") a špenát, především v syrovém stavu, obsahuje velké množství antinutrientů a třeba lidé s histaminovou intolerancí by ho neměli konzumovat vůbec. Navíc věděli jste, že listový špenát patří k nejvíce znečištěné zelenině? A tím nemám na mysli znečištění od hlíny, ale od chemikálií a postřiků, kterých se bohužel nezbavíte ani důkladným mytím. 

Uf. Není nakonec lepší nejíst tu zeleninu vůbec? Můj názor se dozvíte za chvíli. Nejdřív se totiž mrkněme ještě na další dva body, které s tímto tématem souvisí:  

7. Množství vlákniny ve stravě se přeceňuje 

                                       Výsledek obrázku pro fiber not necessary
Každý odborník na výživu vám pro správné fungování zažívání doporučí jíst dostatečné množství vlákniny. Nedostatek vlákniny ve stravě, stejně jako její nadbytek, může způsobovat celou škálu nejrůznějších střevních potíží. Doporučené denní množství vlákniny se pohybuje kolem 20 - 35 gramů. Je však skutečně třeba tuto hodnotu naplnit? Nejnovější názory v keto světě tvrdí, že nikoliv. Naopak se prý množství vlákniny ve stravě přeceňuje a spíše se jí přisuzují negativní dopady na lidské zdraví. Jsou lidé, kteří na keto stravě denně zkonzumují pouhých 10 gramů celkových sacharidů (total carbs, tedy včetně vlákniny), a dále tu jsou také ti, kteří se stravují takzvaně "carnivore", tedy jedí jen živočišné produkty (žádná zelenina = žádná vláknina). Jeden z nejhorlivějších propagátorů této stravy, doktor Shawn Baker, tvrdí, že je na této stravě nepřetržitě již několik let a nikdy se necítil lépe. Žádné zažívací problémy, žádné jiné potíže.

                             Výsledek obrázku pro shawn baker
Shawn Baker a jeho každodenní strava. 

S tímto bodem se pojí ještě jeden, a to... 

8. Všechny potřebné vitamíny a minerály získáme z masa 

Výsledek obrázku pro carnivore diet

Což by měly dokazovat právě příklady lidí jako je výše zmíněný Shawn Baker, kteří se dlouhou dobu stravují pouze živočišnými produkty. Dle těchto lidí není třeba konzumovat velké množství zeleniny (naopak konzumaci zeleniny považují za zbytečnou a zdraví ne tolik prospěšnou), protože všechny potřebné vitamíny a minerály jsou dostupné v mase. Včetně vitamínu C - to jen kdyby vás napadlo jak je to s kurdějemi. 😉

Je tu ale jeden háček, a to dost podstatný  - nesmí se jednat o konzumaci masa z konvenčního chovu. Tato zvířata jsou totiž krmena nepřirozeným způsobem (obilovinami, sójou), a tudíž je jejich maso mnohem chudší na všechny potřebné živiny. Pokud se tedy chcete stravovat carnivore a mít jistotu, že vám nic nechybí, musíte konzumovat maso pouze tzv. "grass fed", tedy z volného chovu, kdy jsou zvířata krmena tradičním způsobem (dobytek se pase a není přikrmován) a "grass finished" (to znamená, že zvířata jsou takto krmena až do porážky), ideálně vše v bio kvalitě.

(Pozn.: Většina mas, na která  narazíte v obchodě se značkou "grass fed", je sice lepší volbou, protože zvířata pocházejí z volného chovu, nicméně v drtivé většině případů jsou tato zvířata několik měsíců před porážkou "dokrmována" směsmi obsahujícími obiloviny a sóju. Proto zastánci carnivore lpí ještě na označení "grass finished".) 

Co si o tom myslím já?

Jak už asi víte z mých předchozích článků, sama jsem věřila všem věcem popsaným výše, a postupně z jídelníčku vyřazovalo i to málo zeleniny, co tam ještě zbylo. Zhruba dva týdny předtím, než jsem s keto skončila, už jsem v hlavě měla myšlenky na vyzkoušení carnivore. Vlastně mě od dřívějšího vyzkoušení odrazovala jen jediná věc, a to finance. Bylo mi jasné, že živit se výhradně masem by bylo na měsíčním účtu výrazně znát, a to ani nemluvím o tom, že bych skutečně kupovala vše bio. Na to bych musela mít tři zaměstnání a doživotní rentu k tomu. 😁

Když se nad tím zamyslím teď, s odstupem času, přijde mi to všechno jako nesmysl. Ať už lidé prohlašují cokoliv, ať už se schovávají za zdravotní benefity nebo za intolerance, spousta z nich se ke carnivore/keto uchyluje z jednoho prostého důvodu - chtějí zhubnout. Keto/carnivore se tak stává jen další formou diety. Ale o tom více později.

Ač jsem milovníkem dobrých steaků a rib-eye mohu jíst klidně samotný, nedokážu si představit stravovat se takto dlouhodobě, neřkuli po zbytek života. 

Dost dlouho jsem se pohybovala v několika zahraničních skupinách zaměřených na keto stravovací styl. Napadne vás, jaký je nejčastější problém lidí přecházejících na keto stravování? Zácpa. Ano, několikrát denně se opakující dotaz - co dělat proti zácpě, co si vzít, čím si pomoci. U někoho pomůže MCT olej, u někoho více tuků, čaj na dobré zažívání... spousta lidí však měla problémy i tak. Že by ta zatracovaná vláknina? Osobně si nemyslím, že bychom se měli každý den snažit o naplnění těch tabulkových čísel. Protože víte co? Není důležité, jestli sníte 15 gramů vlákniny nebo 25. Důležité je, jak se CÍTÍTE. To samé platí i pro konzumaci samotné zeleniny. Máňa tvrdí, že by po snědení zelí mohla odletět na Měsíc. 💨Je to však důvod, abyste se ho také vzdali, když vám konkrétně nezpůsobuje žádné potíže? Ovšemže ne! Neexistuje nic jako špatná potravina sama o sobě, mohou být jen potraviny špatné konkrétně pro vás. Chcete ještě další příklad? Moje kamarádka je alergická na arašídy. Dělá to snad z arašídů špatnou potravinu a měla bych je tedy z jídelníčku vyřadit? Odpověď asi znáte.

Není přeci nutné vzdávat se arašídového másla, pokud nemáte na arašídy alergii. 

Stejně jako není nutné zeleninu z jídelníčku vyřazovat, není ani nutné konzumovat ji po kilech. A to samé platí i o konzumaci masa. Opět se nám tu opakuje to staré známé Všeho s mírou. Možná, že některým lidem vyhovuje stravovat se pouze carnivore. Možná. Do talíře totiž nikomu nevidíme. Vidíme pouze to, co se dotyčný jedinec sám rozhodně sdílet na sociálních sítích, a co nemusí nutně odrážet realitu (což se koneckonců netýká jen jídla). Já si ale nemyslím, že je to správná cesta. A to ze dvou hlavních důvodů. Za prvé, ať už kdokoli tvrdí cokoli, nemyslím si, že je z dlouhodobého hlediska zdravé živit se pouze masem. Možná, že můžete všechny potřebné vitamíny získat z masa. Minimálně ty, o kterých víme. Je zde však tolik věcí, které ještě nevíme. Vždyť jen problematika vitamínu K2 a jeho funkce při vstřebání vápníku se zkoumá teprve několik málo posledních let! Stále se objevují nové poznatky a možná je v rostlinných zdrojích něco, o čem ještě nevíme, ale co je pro naše tělo velmi důležité. Jsem přesvědčená, že zelenina se nás nesnaží zákeřně zabít, a proto jezme zeleninu.
No, a druhý důvod, proč si myslím, že stravovat se carnivore je nesmysl, je čistě gurmánský - vždyť by to byla taková NUDA!

Má první domácí paštika z telecích jater byla moc dobrá. Ale řekněme si to na rovinu - bez toho pečiva to vážně nebylo ono. 

(Tematika konzumace ovoce a zeleniny i masa, je opravdu velmi rozsáhlá. Mohli bychom se také bavit o problematice vyčerpanosti půdy, která už není tak bohatá na vitaminy a minerály, a tudíž nejen zelenina obsahuje mnohem méně těchto látek, ale potažmo i maso volně pasoucích zvířat je o tyto látky ochuzeno. Také se můžeme bavit o chemických postřicích, pesticidech, herbicidech, které ulpívají na ovoci a zelenině, které potom jíme. To by ale dalece přesáhlo rámec tohoto článku, takže tuto tematiku nechám stranou. Možná si ji schovám pro další článek. 😉


9. Za všechno můžou elektrolyty


Výsledek obrázku pro electrolytes ketoO elektrolytech a potřebě doplňovat je na keto už jsem psala. Ať má kdokoliv na keto jakýkoliv problém, ve většině případů je odpověď zkušenějších jasná - elektrolyty. Bušení srdce? Elektrolyty. (Konkrétně draslík.) Únava, křeče, problémy se spánkem i zažíváním? Elektrolyty. (Hořčík.) Vyčerpání, nulová regenerace? Elektrolyty. (Sodík.) A mohla bych pokračovat dál. Jako by "elektrolyty" byla nějaká zázračná odpověď na všechno. Ano, doplňování těchto minerálů je na keto opravdu důležité. A skutečně při jejich nedostatku dochází k nejrůznějším problémům, od těch triviálních až po ty nejzávažnější vedoucí i k hospitalizaci. Podle zkušených keto strávníků vše vyřešíte doplňováním elektrolytů. Troufám si tvrdit, že ne tak docela. Protože já na jejich doplňování skutečně dbala - jedla jsem potraviny bohaté na draslík, denně suplementovala horčík v té nejlépe vstřebatelné formě (glycinát nebo citrát) a moje spotřeba himalájské soli dosahovala výšky hor, podle kterých nesou svůj název. A byla jsem vyčerpaná, unavená, protivná, náladová, neschopná cvičit, regenerovat. Byla chyba ve mně? Nejsem si tak úplně jistá.

Navíc je zde nasnadě ještě jedna zásadní otázka - dává vůbec smysl stravování, při kterém si musíte tak pečlivě hlídat doplňování těchto minerálů? Zastánci keto se ohání stravou našich předků. Pochybuji ale, že ti něco takového řešili. Ano, můžeme se na tomto místě dohadovat o tom, že dříve nebyla půda tak vyčerpaná, proto i maso zvířat obsahovalo mnohem více důležitých vitamínů a minerálů. To je určitě pravda a já to nechci zpochybňovat. A nejspíš jsou ještě na světě národy, kterým téměř výhradně živočišná strava vyhovuje (např. Inuité), národy, které jsou geneticky uzpůsobené k tomuto typu stravování, protože v klimatických podmínkách, ve kterých žijí, vlastně ani jinou možnost stravy nemají. Můžeme však tím pádem tuto stravu univerzálně vztáhnout na každého? Jen proto, že několik jedinců na keto prospívá, znamená to snad, že je to směr automaticky vhodný pro každého? Moje vlastní zkušenost a zkušenosti mnoha lidí, se kterými jsem mluvila, nebo četla jejich příběhy, mluví spíše o opaku.

Proč je ale tedy i velká spousta lidí, která si keto pochvaluje? Důvod souvisí s posledním bodem...

10. Keto je nejlepší dieta na hubnutí 


Výsledek obrázku pro exogenous ketonesCož vám bude tvrdit 99.9% lidí, co si keto vyzkoušelo. A také mnoho "slavných" keto osobností na internetu. A zároveň s popisem všemožných benefitů tohoto typu stravování se vám budou nenápadně snažit podstrčit nějaký ten doplněk stravy, který nutně potřebujete, nebo speciální keto přípravek, bez kterého se zkrátka neobejdete. Hitem posledních několika měsíců jsou takzvané "exogenous ketones", neboli doplněk obsahující ketony "v prášku". Zhřešili jste pizzou? Nevadí! Udělejte si koktejl a jste zpátky v ketóze! Že je to hloupost asi nemusím dlouze popisovat. Stačí mít o keto stravování alespoň základní informace, abyste věděli, že takhle to nefunguje.

Mnoho lidí v zoufalé snaze zhubnout, se však podobných reklamních sloganů chytají jako toho pomyslného stébla. Ale nemusíme se ani bavit o doplňcích stravy či podobných šarlatánských koktejlech. Stačí se podívat na ty tisíce proměn kolujících na internetu a na sociálních sítích. Na ta tvrzení, jak se lidé na keto cítí mnohem lépe, mají více energie, vyléčily se jim všemožné zdravotní problémy. Keto přeci musí fungovat. A ano, ono funguje. Z několika důvodů. A hned na začátek vám prozradím, že ani jeden nesouvisí s keto stravou jako takovou. Proč tedy spousta lidí tvrdí, že jim keto prospívá? A proč se na keto tak snadno shazují nabraná kila?

Důvod číslo 1: Voda 

Výsledek obrázku pro keto whoosh effect

Jak už asi víte, sacharidy na sebe váží vodu (přesněji 1g sacharidů na sebe váže přibližně 2.7g vody). Když tedy přestanete jíst sacharidy, co se stane s vodou, kterou máte v těle? Správně. Tělo ji vyplaví. To je ten prvotní velký skok na váze, který spoustu lidí utvrdí v tom, že dělají vše správně. Zároveň s tím přichází i euforie ze shozených kil, a proto vám mnoho lidí bude tvrdit, že keto je ta nejlepší "dieta" na světě.

Důvod číslo 2: Junk food 

Výsledek obrázku pro no junk food

Základem keto stravy je konzumace masa, vajec, mléčných výrobků (pokud není intolerance) a zeleniny. Protože sacharidy omezujete na pouhých 20g, zbavíte se sladkých limonád, pečiva, pizzy, těstovin. Zároveň je zde i podmínka zdravých tuků - žádné smažení v řepkovém, slunečnicovém nebo sójovém oleji, což znamená i omezený výběr takto vyráběných produktů venku. Když ze stravy vyřadíte junk food, je celkem jasné, že za a) zhubnete, a za b) dojde ke zlepšení vašeho zdravotního stavu. Stejného výsledku ovšem dosáhnete i když hamburger z fast foodu vyměníte za domácí burger s batáty.

Důvod číslo 3: Kalorická restrikce 

Související obrázek

A máme tu hlavní důvod, proč je hubnutí na keto tak snadné, a tím je naše známá kalorická restrikce. Když totiž ze své stravy vyřadíte přílohy, zbavíte se i velkého množství kalorií. Mnoho lidí tyto věci ničím nenahradí, a tím pádem dojde ke klasickému omezení kalorického příjmu. Navíc díky tomu, že tuky a bílkoviny jsou mnohem více sytící, lidé nemají na keto takový hlad, a tudíž je pro ně kalorická restrikce mnohem snesitelnější, než na běžné stravě s vyváženým poměrem makroživin. 

Intermittent fasting? 

S keto je také spojena tematika tzv. IF, což je přerušované hladovění. Někteří lidé na keto dokonce dospějí i do fáze tzv. OMAD (One Meal A Day) = jedno jídlo denně. Opět se jedná jen o další nástroj ke kalorické restrikci. A kila letí dál dolů.

Výsledek obrázku pro omad keto

Co si o tom všem myslím já? Zastávám názor, že keto dieta není ta nejlepší dieta na hubnutí.  Na keto se tak snadno hubne jen díky snazšímu omezení kalorií. Představte si však situaci, kdy dosáhnete své vysněné váhy a řeknete si, že se opět vrátíte ke svému starému stylu stravování? Co myslíte, že se stane? No jistě, vítej jojo efekte! Tohle zkrátka platí u jakékoli diety, kterou budete držet. Jakékoli. Tečka. Pokud se chcete zbavit nechtěných kil napořád, existuje na to jen jeden způsob - je jedno, jaký styl stravování budete vyznávat, ale musí to být něco, co je pro vás udržitelné dlouhodobě, něco, co se stane vaším životním stylem a ne jen krátkodobou dietou.

(Pozn.: Tematikou hubnutí se bude zabývat jeden z příštích článků. 😉 )


Bonusový bod č. 11. Keto je ten nejsnáze udržitelný životní styl 

Vždyť maso i zeleninu seženete všude, ne? To je sice pravda. Pokud však chcete dělat keto správně, venku se zkrátka najíte jen s obtížemi. V restauraci si sice snadno objednáte pouze steak se zeleninovým salátem, má to ale jeden háček. Musíte se zajímat o to, zda není vaše maso připravováno na rostlinných olejích a místo zálivky do salátu požádáte pouze o olivový olej. Navíc byste se divili, kde všude se ten ďáblík cukr schovává! Podívali jste se někdy na složení majonézy? Nebo šunky? 😉A co uděláte na výletě nebo dovolené, kde nebude možnost stravovat se keto? Ano, můžete se připravit předem a vzít si s sebou nějaké keto povolené trvanlivé potraviny. Nebo můžete hladovět, místo jídla vás v žaludku bude hřát dobrý pocit,že neporušujete svou dietu. 😆 Že to nezní jako něco trvale udržitelného? Máte pravdu.

Výsledek obrázku pro keto sustainable

Nehledě na psychologický aspekt celého tohoto typu stravování. Vždyť jídlo není jen "palivo", je to také požitek. U jídla se setkáváme s rodinou, se svými přáteli. Jídlo nám přináší radost, krásné vzpomínky na dětství při vychutnávání maminčiných koláčků. A co třeba již zmíněné cestování? Steak na Taiwanu mi připraví stejných způsobem jako v Čechách. Seženu tady však ty speciální a tak vynikající taiwanské taro koláčky? Dám si v restauraci jejich jedinečnou hovězí polévku s nudlemi? Ne. Vždyť díky jídlu poznáváme i cizí kultury. Můžete si tisíckrát myslet, že jídlo nabízené v čínských, indických či řeckých restauracích u nás je to samé jako v dané zemi. Není.  Ale to už odbočuju.

Výsledek obrázku pro taiwan taro cake
Tento speciální taiwanský koláček byste si na keto nikdy dát nemohli. 


Většina z nás má jídlo spojené právě s emocemi. A proto si myslím, že keto není trvale udržitelný typ stravování. Protože jakékoli omezování nutně vyvolává negativní emoce. Ať už si namlouváte cokoliv. Ať už sami sebe horlivě přesvědčujete o opaku a utvrzujete se v tom, že keto je ten nejlepší stravovací směr na světě. Vím to. Protože jsem si sama myslela, že se takto budu stravovat do konce života.

Maminčina bábovka - to jsou vzpomínky na dětství. 

Shrnutí 


U každého článku týkajícího se keto říkám, že nechci, aby to vyznělo, že tento typ stravování naprosto zatracuji. Protože tak to rozhodně není. Pokud se keto dělá správně, může některým lidem přinést výsledky. Může a nemusí. Nejsme totiž všichni stejní (bohudík). Zároveň ale nechci, aby se keto považovalo za něco spásného, za zázračnou pilulku, díky níž se konečně zbavíte těch přebytečných kilogramů. Keto je totiž pouze jeden z mnoha druhů stravovacích režimů, a to, jestli ztratíte hmotnost, záleží vždy na kalorickém deficitu. Když budete jíst denně o 1000 kalorií více, než je kalorická potřeba vašeho těla, budete hmotnost nabírat nezávisle na tom, zda ty přebytečné kalorie zkonzumujete ve formě batátů a rýže, nebo masa a vajec.

(P.S.: Srovnávám tu samozřejmě zdravou vyváženou stravu se správně nastavenou keto dietou. Úplně opomíjím stravování ve fast foodech nebo tzv. dirty lazy keto.)

Od té doby, co jsem "prozřela", si kladu zásadní otázku. Proč by mělo být keto stravování lepší, než všechno ostatní, a co je na stravě s vyváženým poměrem makroživin špatného? Najednou se totiž zdá, že ta stejná "pozitiva" keto stravování se dají nalézt i u jiných typů stravování. Moje mamka se mě jednou zeptala: V čem spočívají ty výhody toho tvého stravování? Co se ti stane, když sníš ovoce? Nedokázala jsem jí odpovědět. Co se mi totiž stane, když sním ovoce? Vůbec nic.

Stane se mi snad něco zlého, když sním celou nektarinku? 

Navíc, když delší dobu sledujete na sociálních sítích ty slavné propagátory keto stravování, zjistíte, že téměř všichni začali keto dietu kvůli určitému problému - ať už to byl problém s váhou, nebo různá autoimunitní onemocnění, či závažnější nemoci (cukrovka, epilepsie, rakovina). Keto dieta jim z nějakého důvodu pomohla - díky omezení kalorií se jim podařilo zhubnout, eliminace určitých druhů potravin jim vyléčila ekzém (patrně jen díky tomu, že náhodou vyřadili zrovna tu potravinu, na kterou měli alergii) nebo díky omezení cukrů dostali pod kontrolu cukrovku. Jen minimum lidí se stravuje keto "dobrovolně". A možná to chtějí jen proto, že je keto dieta momentálně tolik populární a tvoření keto receptů a keto kuchařek docela slušně vynáší. (Z vlastní zkušenosti vím, že jakmile na instagram nahraji fotku s hashtagem #keto, dostane mnohem více "to se mi líbí", než fotka s hashtagem #healthyfood.) A možná se ti lidé keto vůbec nestravují a jen se tak prezentují. Možná.

Já chci, abyste si z těchto článků odnesli jednu věc - nic není dokonalé ani samospásné. Každý stravovací směr má svá pro i proti. Snažte se proto myslet kriticky a nenechte si od nikoho nic namluvit. Nevěřte všemu, co čtete nebo vidíte na internetu. Věřte svému tělu. Protože jak já s oblibou říkám: Tělo není debil a samo ví, co je pro něj nejlepší. Naučit se mu naslouchat je však v dnešní době, kdy jsme se tolik vzdálili naší intuici, nesmírně těžké. Ale o tom zase někdy příště. 😉

Doufám, že se vám články na toto téma líbily, a pokud pro vás byly přínosné alespoň v tom, že vás přiměly ke krátkému zamyšlení, potom splnily svůj účel. V případě jakýchkoli komentářů či dotazů se nestyďte mi napsat. Naopak, budu moc ráda, když mi sdělíte váš vlastní názor, nebo když se zeptáte na něco, co vám nebylo jasné. 😉

Připravuji pro vás ještě několik dalších článků týkajících se stravování, tak zůstaňte na drátě!

Vaše Liška

















 









Komentáře

Instagram


Populární příspěvky z tohoto blogu

LIŠČINO ULTIMÁTNÍ FIT TIRAMISU