10 NESMYSLŮ ZDRAVÉ STRAVY, KTERÉ BY MĚLY ZMIZET Z POVRCHU ZEMSKÉHO

... HNED TEĎ

Výsledek obrázku pro product useless

Řekla bych, že loňský rok byl - co se týče stravování a výživy - docela... nu, řekněme informačně nabitý. :-) Alespoň ve srovnání s roky předchozími. Podařilo se - doufejme - vyvrátit několik dietních mýtů (zdravím vás, mé milované tuky!), i když stále jich velké množství přetrvává (sacharidy, vy si ještě musíte chvíli počkat), a došlo přímo k lavině nových informací, kterými jsme byli takřka zahlceni.

Každá mince má ale dvě strany, a všechny změny ve stravování s sebou vždy přinášejí na trh spoustu novinek a věcí, které rozhodně v našem novém, zdravějším životě zkrátka musíme mít. Některé jsou skvělé a opravdu nám přinesou užitek, jiné už patří spíše na pole vychytávek, bez kterých se pohodlně a bez velkého stresu obejdeme, a některé jsou naprostý nesmysl a pouhý reklamní trik, způsob, jak z nás - konečných spotřebitelů - vytáhnout co nejvíce peněz. :-) Ale pak tu jsou bohužel i takové, které mohou uškodit nejenom naší peněžence, ale dokonce i nám samotným.
Výsledek obrázku pro get rid of
S rozšířením našich obzorů a lepším povědomím o makroživinách a zdravé stravě se nám tu vyrojila spousta nejrůznějších obchodníků snažících se chopit se své příležitosti a vydělat co nejvíce na našem odhodlání stravovat se lépe. Ono to ani nemůže být jinak, tito lidé totiž dobře vědí, že i přes obrovské množství volně dostupných informací na internetu, tu vždy budou lidé pohodlní, neochotní věnovat čas a úsilí do samostudia nových informací, lidé netrpěliví, hledající zkratky a rychlé výsledky, ale také lidé zoufalí, kteří už nevědí kudy kam a chtějí věřit zázrakům. Pro obchodníky ty nejsnazší oběti.

Triků, jak zrovna vás přesvědčit, abyste získali vědomí, že konkrétní výrobek opravdu nutně potřebujete, mají obchodníci spoustu. O těchto pokoutných technikách by mohl být klidně další samostatný článek. Není to však tento. Ne, v tom dnešním bych se ráda podívala na zoubek několika konkrétním výrobkům a věcem, u kterých si myslím, že už měly dávno být použity jen pro muzejní účely jako odstrašující případ. Vlastně by bylo nejlepší, kdyby vůbec nespatřily světlo světa. A samozřejmě vám i řeknu důvod, proč mám zrovna na tyto věci takový názor, jaký mám.

(Disclaimer: Je dost možné, že se v následujících příkladech strefím zrovna do něčeho, co sami užíváte a nedáte na to dopustit. Článek je jako vždy čistě můj osobní názor vybudovaný na základě vlastních zkušeností, studia odborných článků a výzkumů a zkušeností posbíraných od jiných lidí na sociálních sítích. Nic tedy nikomu nezakazuji ani nepřikazuji. Jen podávám jiný úhel pohledu a možné náměty k přemýšlení. ;-) ) 

Připraveni? Jdeme na to! A vezmeme to tentokrát hezky od konce. :-)

10. Keto 

Výsledek obrázku pro ketoA hned prvním bodem asi zvednu ze židle mnoho z vás. :-) Ale právě proto, že jsem si tímto typem stravování sama prošla, si dovolím tvrdit, že tento stravovací styl se neměl nikdy dostat mezi běžnou populaci. A zvlášť v podobě, v jaké je nyní masově šířen - jako ta nejlepší dieta na hubnutí. Protože to je to poslední, co by ketogenní stravování mělo být. Pravda ovšem zůstává taková, že to skutečně JE nejrychlejší způsob jak zhubnout. Musíme si ale uvědomit, čím je to způsobeno - odstranění sacharidů ze stravy s sebou jednak nese výrazné omezení kalorií, a jednak se vaše tělo zbaví vody (sacharidy na sebe vážou vodu). Keto je založené na konzumaci vyššího množství tuků, ty mají větší sytící efekt, než sacharidy, a proto je jednodušší omezit celkový počet kalorií. Nezřídka se setkávám s tím, že příjem lidí na keto se sotva dostane nad 1200 kalorií (spíše o dost méně), protože už jsou zkrátka "sytí". Je jasné, že to se potom hubne snadno. Jestliže jste ale četli některé z mých předchozích článků, už víte, že rychlé hubnutí způsobené výrazným omezením kalorií je nejenom nebezpečné pro vaše tělo, ale také dlouhodobě neudržitelné.

A koneckonců, ani pokud je váš příjem dostatečný, nemusí to znamenat, že se vyhnete problémům, které s sebou tento typ stravování může přinést. Sama jsem toho zářným příkladem, a ani bych nespočítala, kolik dalších lidí se na mě obrátilo a popisovalo ty samé zdravotní problémy, které potkaly mě.

Výsledek obrázku pro keto junk
Mnoho lidí básní o takřka zázračných účincích keto - lepší zdravotní stav, více energie, hubnutí. Ano, ze začátku to tak skutečně může být. Obzvlášť pokud na keto přejdete z takzvané "standard american diet" - tedy ze způsobu stravování založeném na vysoce zpracovaných potravinách a sladkých limonádách. Takové pozitivní výsledky by vám ale koneckonců přineslo jakékoli "vyčištění" jídelníčku, i kdybyste stále konzumovali větší množství sacharidů, ale z těch správných zdrojů. (Proto například stejných "zázračných" výsledků dosahují i lidé po přechodu na např. veganskou stravu.) Musíme si také uvědomit, že zatím nemáme žádné studie, které by dokazovaly dlouhodobě prospěšné účinky keto. Buď jak buď, za sebe říkám keto dietě jedno velké NE.

Na zahraničních webech stále častěji a častěji čtu o lidech, kteří byli nuceni keto opustit (i po několika letech, kdy vše bylo sluníčkové a kytičkové), nebo kteří se potýkají s nejrůznějšími zdravotními problémy; zároveň se množí edukační videa od lékařů a odborníků, kteří sice keto dietu jako takovou nezatracují, zároveň ji však nedoporučují jako vhodný stravovací režim pro běžného člověka.Bohužel, něco mi říká, že ačkoliv v zahraničí už začíná popularita keto stravování pomalu klesat, u nás ještě ten největší vrchol nenastal.

9. Bulletproof coffee 

Výsledek obrázku pro bulletproof coffeeA když už jsem začala keto dietou, hned dalším bodem bude tzv. bulletproof coffee, neboli neprůstřelná káva, která je právě na tomto typu stravování velice oblíbená. Pro ty, co netuší, o co se jedná - neprůstřelná káva je káva s tukem. "Bulletproof" je přímo značka, za kterou stojí Dave Asprey. Originální recept na tuto kávu je kvalitní zrnková káva právě této značky (jinak to prý nemá takové účinky :-) ), 1-2 lžíce oleje Brain Octain (téže značky) a 1-2 lžíce kvalitního másla nebo ghee. Nutno dodat, že se jedná o zbytečně předražené výrobky (jak jinak), které ve svém životě skutečně nepotřebujete (i když se vás reklama snaží přesvědčit o opaku) a stejného výsledku dosáhnete, i když použijete instantní kávu, MCT olej a klasické máslo. :-) Ostatně, vsadím se, že většina příznivců keto a této kávy, nepoužívá originální značku.

Navíc variant, jak udělat neprůstřelnou kávu, je vícero - někdo používá místo MCT kokosový olej, někdo přidává smetanu ke šlehání, či další přísady. Můžete dělat i "neprůstřelný" čaj nebo vývar. Když jsem byla na keto, byla má nejoblíbenější varianta káva + lžička holandského kakaa + ghee + kokosový olej + HWC (heavy whipping cream = smetana ke šlehání) + vaječný žloutek. Ano vážení, vaječný žloutek - nejenom, že je to zdroj bílkovin a tuků, ale navíc udělá kávu opravdu napěněnou, hustou a krémovou, skoro jako dezert. :-) No, toto celé dáte do mixéru a asi minutu mixujete na nejvyšší otáčky.

Výsledek obrázku pro bulletproof coffee
Nechápejte mě špatně, nechci tvrdit, že vám tato káva nemůže chutnat. Sama jsem její chuť měla skutečně ráda a vyloženě se na ni každý den těšila, dělala jsem si dvě denně. Zajímavé ovšem je, že od té doby, co jsem ukončila keto stravu, neměla jsem na ni chuť ani jednou. Vlastně abych byla upřímná - jednou jsem si ji dokonce udělala a nemohla ji ani dopít - příčila se mi v krku, a téměř celý hrnek skončil v odpadu. To mě trochu nutí k zamyšlení, jestli je tato káva skutečně chuťově dobrá, nebo vám může chutnat pouze v případě, že jste na keto stravě. Jo a mimochodem - spousta lidí na keto do kávy přidává sladidlo (stévii nebo erythritol) - takže skutečně jde o chuť té kávy nebo o to, že je to sladké?

Nebudu ani říkat, že vám pití bulletproof coffee může nějak výrazně uškodit. Stejně jako vám nemůže uškodit káva, kokosový olej, smetana, nebo máslo samo o sobě, pokud na něco z toho nemáte intoleranci či alergii. Je to zkrátka jen kafe s tukem.

Výsledek obrázku pro bulletproof coffeeTak proč si myslím, že je to nesmysl? Tak především, co se týče kalorií, je to skutečně menší (větší) kalorická bomba; bulletproof coffee může mít klidně i 500-700 kalorií, v závislosti na tom, co všechno tam přidáte. Kaloricky se tedy může rovnat s plnohodnotným jídlem ve formě třeba pečeného masa s batáty a spoustou zeleniny. Za druhé, nejsem zastánce pití kalorií. Možná už jste sami přišli na to, že pokud své jídlo vypijete, nezasytí vás tolik a na stejně dlouhou dobu, jako jídlo, které koušete, i když kaloricky obě jídla vycházejí stejně. To má jeden jediný prostý důvod - kousání potravy spouští v našem těle celou řadu reakcí - uvolňují se trávicí enzymy a dochází také k uvolňování hormonů. Důležitý je především hormon leptin, který do našeho mozku dodává signál o nasycení. A mějte na paměti, že to trvá přibližně 20 minut, než mozek tuto informaci obdrží, a vyšle odpověď o sytosti, která způsobí, že budete schopni odložit vidličku. (Mimochodem - asi jste si všimli, že jsou určitá jídla, u kterých nemůžete přestat je jíst, a i když jich sníte spoustu, stejně máte pořád chuť na další. Je to většina zpracovaných potravin, které v sobě obsahují zároveň velké množství cukru, tuku a soli. Proč tomu tak je, o tom třeba zase příště. ;-) Když tedy svoje jídlo vypijete, celý tento proces přeskočíte, a za pár minut zjistíte, že máte vlastně pořád hlad.

Možná je bulletproof coffee dobrá varianta pro někoho, kdo není schopný dostat do sebe dostatek kalorií, ale jako náhrada jídla je to zkrátka nesmysl. A navíc si uvědomte, že je to vlastně téměř výhradně tuk (pokud si tam nepřidáte vaječný žloutek nebo smetanu, ale ani tak vám to takový rozdíl neudělá). Nejen že vás tedy dostatečně nezasytí, ale zároveň do sebe dostanete naráz několik stovek kalorií jenom z tuku. Na keto možná fajn, ale pro vyváženou stravu nepoužitelné. A co se týče keto, viz předchozí bod. Takže verdikt? Pokud to někomu chutná, jako občasný pamlsek - proč ne. Osobně si radši dám něco pořádného k jídlu. :-)

8. Exogenní ketony

Výsledek obrázku pro exogenous ketonesTady se snad nebudu ani dlouze rozepisovat. V našich končinách zatím věc ne tak úplně známá - a vlastně si ani nejsem jistá překladem. :-) Exogenní - nebo zevní - ketony, jsou snad ta největší hloupost, jakou lidstvo mohlo vymyslet. V USA jsou velice oblíbené... což mě vlastně vůbec nepřekvapuje; jestli hledáte zemi, kde lidé nejvíce hledají rychlá a pohodlná řešení, je to právě USA. Keto dieta je založená na tom, že své tělo donutíte, aby jako energii začalo místo glukózy využívat ketony, k jejichž produkci dochází právě limitováním sacharidů ve stravě - dojde tedy ke stavu zvanému "ketóza". Chcete se rychle dostat do ketózy? Stačí odměrka našich ketonů! Zázrak. A značně předražený.

Zavání vám to podvodem? No, však to také podvod je. Ono totiž to, že vám ketony cirkulují v krvi (nebo moči), ještě nemusí znamenat, že je vaše tělo umí efektivně využívat. Toho totiž žádnými rychlými zkratkami nedosáhnete. Exogenní ketony jsou zkrátka nesmysl, na který ale bohužel spousta lidí za vidinou rychlých výsledků slyší.

7. "Macro friendly" pochutiny

Sušenky se sníženým obsahem sacharidů. Low carb chipsy. Keto granola. Zmrzliny s pouhými 300 kaloriemi na kyblíček (zdravím, Halo Top!). Co mají všechny tyto věci společného? Podle jejich výrobců, a především lákavých tvrzení na obalu, především to, že si je můžete dopřát kdykoliv, kdekoliv, a to navíc bez výčitek, vážení! Skutečně? Ne tak docela. :-)

Výsledek obrázku pro macro friendlyNa začátek možná krátké vysvětlení pojmu "macro friendly" - jedná se o potraviny, které mají nějakým způsobem upravený poměr makroživin, takže se vám tyto potraviny takzvaně lépe hodí do příjmu. Dost často to bývá buď snížený počet sacharidů nebo tuků, nebo naopak zvýšený poměr bílkovin. Tady ovšem narážím právě na ten zásadní problém, který s těmito potravinami mám. Ono totiž to, že se vám něco hodí do příjmu, ještě neznamená, že je to zdravé nebo pro vaše tělo prospěšné.

Naopak. Tohle jsou zásadní problémy, které u těchto výrobků vidím:

1. Vysoký obsah umělých sladidel
O umělých sladidlech už jsem psala, nemá smysl se o nich tedy dále rozvášnit. Nízkokalorické a "macro friendly" výrobky, které vám mají nahradit originál (představte si věci jako low carb sušenky, tyčinky, keksy a tak dále), zkrátka musí být nadopované umělými sladidly a aromaty. Jinak by vám totiž jen těžko mohly připomenout ty Oreo sušenky, po kterých tolik toužíte.

2. Vysoký obsah vlákniny
Ale... ale... vláknina je přeci dobrá, nebo ne? No, ne tak docela, vážení přátelé. :-)

Výsledek obrázku pro quest pizzaV USA je teď velkým hitem keto pizza od značky Quest. Zároveň si ale většina lidí, kteří si tuto "pochoutku" dopřávají, stěžuje na střevní potíže. A všimli jste si, kolik pravidelných konzumentů proteinových tyčinek popisuje přesně to samé? Nejjednodušší způsob, jak totiž z něčeho udělat "low carb" produkt, je nahradit to, co danou potravinu drží pohromadě (což bývá většinou mouka) něčím jiným, stejně pojivým, co ale nebude obsahovat sacharidy. No a tím je právě vláknina, která se do příjmu sacharidů nepočítá, jelikož naším trávicím traktem prochází beze změny. Jako se vším, ani s vlákninou se to ale nesmí přehánět. A to především s tou, kterou jsou napěchované zrovna právě tolik oblíbené proteinové tyčinky, nebo výše zmiňovaná low carb Quest pizza. Nevím jak vám, ale mně osobně pár ušetřených sacharidů tedy nestojí za nepříjemné trávicí obtíže.

Jak poznáte, že je některý podobný výrobek plný vlákniny? Jednoduše - kromě toho, že se můžete podívat na složení (hledejte názvy jako kukuřičná/prebiotická vláknina, isomaltooligosacharidy, inulin apod.), můžete se podívat i do tabulky nutričních hodnot. Například na spoustě Quest tyčinek najdete informaci 5g sacharidů na porci!, to jsou takzvané "net" sacharidy, tedy ty bez vlákniny. Pokud se ale podíváte na "total carbs", obvykle tam uvidíte dost vysoké číslo - např. 35 gramů sacharidů. Na jednu 60g tyčinku poměrně hodně - když si to tak vezmete, vlastně polovinu vám tvoří něco, co je pro vaše tělo absolutně bez jakéhokoli užitku. Zbytek máte složený z umělých sladidel a přibližně 15 gramů vám tvoří proteinový prášek.


Výsledek obrázku pro quest barAno, vláknina je dobrá pro naše zažívání. Ano, díky vláknině máme větší pocit sytosti. Ano, díky vláknině je vstřebávání sacharidů a cukrů pomalejší. Ano, jezte vlákninu. ALE. Jezte tu přirozeně se vyskytující v potravinách - tedy pokud budete konzumovat dostatek zeleniny, celozrnné obiloviny, luštěniny a ovoce, opravdu se nemusíte bát, že byste neměli ve své stravě dostatek vlákniny.

3. Vysoká cena 
A poslední důvod, proč se těmto výrobkům vyhnout? No, možná ten zcela nejprostší - jsou to zkrátka předražené věci, které nejenom že vašemu tělu a zdraví nic nepřinesou, ale ve většině případů ani zcela neuspokojí vaše chutě. Budu parafrázovat jedno známé české přísloví a řeknu, že to je zkrátka "Málo muziky za hodně peněz." Jedna Quest tyčinka stojí něco kolem 60 korun. Za tuto cenu dostane vlákninu, sladidla a trochu toho proteinu. No, posuďte sami, jestli se vám to vyplatí.

6. "Protein" 

Výsledek obrázku pro protein jogurt
Od proteinových tyčinek k proteinu. :-) Tady ale opravdu počkejte na pointu. Nemám nic proti proteinu (koneckonců je to jen jiný název pro bílkoviny), ani proti proteinovým práškům (i když je většina běžné populace ve své stravě nepotřebuje). Co mi ale vadí, jsou výrobky s označením "protein". V posledních několika letech se mezi lidmi jako lavina šíří zpráva o tom, jak je protein nejdůležitější ze všeho, a jak ho potřebujeme pro hubnutí. Omyl, přátelé. Ano, bílkoviny jsou důležité. Ano, hrají určitou roli při hubnutí tím, že vás jídlo s obsahem bílkovin zasytí na delší dobu (takže nebudete pořád chodit a něco uzobávat). Ale bohužel, čistě díky bílkovinám nezhubnete, pokud bude váš celkový kalorický příjem stále vyšší, než váš výdej, to je holý fakt. A můžete těch bílkovin sníst třeba 300 gramů denně, stejně vás to nespasí.

My jsme si ale v hlavě spojili protein=hubnutí, a toho náležitě využívají prodejci potravin. Výrobky, na kterých je velkým písmem napsáno PROTEIN, totiž dávají spotřebiteli jasný signál, že se jedná o zdravou potravinu, kterou zkrátka musíte zařadit do svého jídelníčku, pokud chcete zhubnout. Když se však podíváte na složení většiny takových výrobků, zjistíte, že mají buďto pouze o pár gramů proteinu navíc, nebo jsou jinak plné cukrů a dalších přidaných látek (toliko k jejich "zdravosti"). Mě nedávno dostal do kolen jogurt řeckého typu značky Olma s názvem PROTEIN JOGURT. Množství bílkovin na 100g výrobku, něco přes 8 gramů, je totiž naprosto stejné, jako u jogurtů stejného typu jiných značek. To je zkrátka jako byste na plato vajec dali nálepku "protein". Z hlediska výživových hodnot se toto plato od ostatních nebude lišit vůbec ničím. Z hlediska ceny... no, to už je jiná písnička. :-) A o to jde především, že.

5. Hubnoucí čaje, koktejly, tabletky, Herbalife, Svět zdraví apod.

Výsledek obrázku pro weight loss teaNápis "protein" na potravinách vám co se týče hubnutí asi moc nepomůže. Nicméně většina takových výrobků vám alespoň výrazně neublíží. To samé se ovšem nedá říct o kategorii produktů určených přímo pro hubnutí. Má smysl se u tohoto bodu nějak dlouze rozepisovat? Co mě mrzí je pouze to, kolik lidí ještě v dnešní době stále věří těmto hubnoucím "zázrakům". Čaje, které vám pomohou zhubnout, jsou nesmysl. Většinou je to pouze směs bylin, jejichž jediným účinkem je tak maximálně odvodnění vašeho organismu. Nutno dodat, že stejného "odvodňovacího" účinku dosáhnete i mnohem zdravějším způsobem, pokud budete pít dostatek vody (překvapivě).

Koktejly a tabletky na hubnutí, to už je trochu vyšší kalibr. Tady nejenom, že dlouhodobého účinku nedosáhnete, navíc si ale můžete i poškodit zdraví. Onehdy jsem při vyklízení starého šuplíku narazila na časopis Cosmopolitan z roku 1999, kde se jako zázrak hubnutí doporučovaly tablety Xenical. Tři zkušenosti nadšených uživatelek jen potvrzovaly jeho zaručený efekt. A co na tom, že přípravek funguje tak, že nemůžete pomalu nic sníst, protože každé jídlo vám způsobí neovladatelný průjem (že je to venku zjistíte až podle mokrých kalhot - no, kdo by si to nepřál, že?). Hlavně, že za měsíc 10 kilo dole.

Výsledek obrázku pro herbalifeA ruku v ruce s koktejly na hubnutí jdou i společnosti typu Herbalife, Svět zdraví a jiné jim podobné. Když totiž do těchto institucí slibujících vám zaručené a bezstarostné hubnutí zavítáte, dozvíte se tam, že bez pořádné dávky jejich patentovaných (a značně předražených) přípravků zkrátka nemáte šanci. Samozřejmě, i tady už si uvědomili, že zákazník není blbec, takže vám zároveň s tím i upraví stravu (abyste získali dojem, že své práci skutečně rozumí) a koktejly vám nacpou jako doplněk a náhradu některého z jídel (bez nich to ale, žel bohu, fungovat nebude). Výborné, pokud potřebujete trochu provětrat peněženku. Ano, zhubnete. Rozhodně však méně, než právě ta vaše peněženka. A budete se tak chtít stravovat po zbytek života? Pochybuji. Jednoho krásného dne ze společnosti zázraků odejdete a co se stane potom? Zdravím, jojo. :-)

Prozradím vám tady jedno malé tajemství -  pokud změníte své stravování, zhubnete i bez těchto přípravků. Možná sice pomaleji, ale zato si výsledek udržíte. Žádné podobné - s prominutím - hovadiny nepotřebujete. Tohle už mělo dávno zmizet z povrchu zemského.

(P.S.: Pokud něco podobného doma máte, rovnou to vezměte a vyhoďte do koše, případně za obřadního tance rituálně spalte za úplňku. :-) Pobavíte se a ještě pohybem spálíte nějaké ty kalorie. :-) Svému tělu rozhodně uděláte lepší službu.)

4. Rádoby zdravé potraviny 

Související obrázekŠťávy a džusy. Bezlepkové potraviny. Výrobky bez cukru s agáve sirupem. Tmavé pečivo. Sportovní drinky. Nízkotučné výrobky. Rostlinné oleje. Margarín. Nízkosacharidové výrobky.


A asi by se toho našla ještě pěkná spousta. Opět se jedná jen o reklamní triky výrobců, jak nás přesvědčit o tom, že zrovna tyto potraviny jsou ty "zdravější". Ovocné šťávy a džusy jsou ale bohužel plné cukru (a nemusí tam být ani přidaný; ovoce samo o sobě obsahuje cukr, pokud ho odšťavníte a odstraníte tak vlákninu, která zpomaluje jeho vstřebávání, získáte pouze nápoj plný cukru), to stejné platí pro sportovní drinky, které jsou přímo koncentrovaný cukr.

Pokud ve výrobku nahradíte bílý cukr třtinovým nebo agáve, je to jako byste místo Naturalu 95 z čerpací stanice Shell dali do svého auta Natural 95 od Benziny. Navíc s agáve je to ještě o to složitější, že obsahuje z převážné většiny fruktózu, což ho činí v konečném výsledku ještě mnohem nebezpečnějším, než je klasický cukr.

Související obrázek
"Gluten free" ještě není záruka, že se jedná o něco zdravého.
Že je tmavé pečivo ve většině případů pouze karamelovým barvivem obarvené bílé pečivo, to už snad dnes ví většina lidí. Stejně tak nápis "gluten free" či "bez lepku" nedělá z ničeho zdravou potravinu. Častokrát je to ještě horší junk, než daná potravina s lepkem.

O nízkotučných a nízkosacharidových výrobcích, margarínu a rostlinných olejích už jsem psala v článku o tucích. A nejspíš i v mnoha jiných článcích, takže se nebudu opakovat. Buď jak buď, pravda je taková, že většina podobných výrobků je jedním slovem junk. Nemusí to ale platit o všech. Jestli jsem to tedy ještě nezmínila - čtěte složeni!

3. Detoxikační čaje/kúry

Výsledek obrázku pro detoxJestliže čtete moje články, asi jste na předních příčkách nemohli čekat nic jiného. :-) Stejně jako přípravky na hubnutí, jsou i přípravky k detoxikaci organismu úplně k ničemu. A propos, co to vlastně je, ta "detoxikace"? Takže, podle výkladového slovníku slovo pochází z latinského de-, neboli od, a toxikus, neboli jedovatý. Je to proces odstranění toxických chemických látek z neživých i živých předmětů, které byly těmito látkami kontaminovány. Pokud tedy u vás došlo například ke kontaminaci rtutí, ano, potřebujete detoxikaci. Pokud jste narkoman a ve vašem těle kolují drogy, které jsou pro váš organismus toxické, ano, potřebujete detoxikaci.

Pokud chcete zhubnout, ŽÁDNOU DETOXIKACI NEPOTŘEBUJETE.

Související obrázek
Tohle skutečně NE!!!
Opakuji ještě jednou - žádnou detoxikaci nepotřebujete. A to ani pokud se vaše strava celoživotně zakládá na fast foodu, junku a cukru. Nepleťme si totiž pojmy a dojmy. Detoxikace není totéž, co očista. A k očistě organismu žádné detoxikační čaje, kúry nebo jídelníčky nepotřebujete. Stačí vám k tomu totiž jediné - mít plíce, kůži, játra, ledviny a zažívací trakt. Ano, moji milí. Naše tělo je natolik dokonalý stroj, že se dokáže "čistit" samo. Kdyby to totiž neumělo, patrně bychom jako lidstvo vymřeli už před stovkami tisíc let. Kdyby naše tělo například nemělo mechanismy k tomu odklízet z krevního řečiště nadbytek glukózy, zemřeli byste do pár minut po požití jedné Snickers tyčinky. :-) V krvi nám totiž může najednou kolovat pouze cca 5g cukru, cokoliv nad už je pro naše tělo toxické.

Takže přátelé, vykašlete se na nějaké experimenty s detoxy a očistami. Věřte mi, bude vás to stát akorát další peníze a výsledek žádný. Pokud chcete svému tělu s "očistou" pomoci, existují mnohem jednodušší způsoby, které vám tady prozradím. Ale vlastně to není žádné tajemství. :-) Pijte dostatek čisté vody, stravujte se zdravě (strava založená na nezpracovaných potravinách, dostatek všech makroživin, čerstvá zelenina a ovoce), zařaďte do svého života pohyb (stačí třeba i procházka), dbejte na spánkovou hygienu a pokuste se omezit stres. Víc opravdu nepotřebujete.

2. Veganská strava 

Výsledek obrázku pro vegan dietJestli jsem spoustu lidí dosud nezvedla ze židle, teď se mi to jistě povedlo. :-) Stejně jako si o keto myslím, že je to extrém, mám ten samý názor i na veganství. A to obrovské množství veganů, kteří v posledních měsících přecházejí zpět na živočišnou stravu, to jen potvrzuje. Na téma veganství, a proč není pro člověka přirozené a zdravé, připravím samostatný článek, to je totiž na trochu delší povídání. Veganství bohužel nedává smysl ani z evolučního, ani z historického, a už vůbec ne z nutričního hlediska. Tento trend by zkrátka měl skončit.

Docela dost mě teď baví sledovat drama, které se na youtube odehrává po zveřejnění videa od Bonny Rebecca "I´m no longer vegan." Videa s reakcemi ze všech táborů - veganů, carnistů i zastánců racionálního stravování - na sebe nenechala dlouho čekat a šíří se jako lavina. Je zajímavé sledovat způsob, jakým jsou tyto reakce vyjádřeny. Bohužel z většiny reakcí veganů je patrné, že veganství je ve své podstatě kult. Žádné "chyby" se neodpouštějí.

1. Clean eating 

Související obrázekA máme tu vítěze! A tím je - podržte si klobouky - clean eating! V tomto případě je ale opět třeba uvést to na pravou míru a vyjasnit si, jak to vlastně myslím. Nemám nic proti podstatě clean eating. Strava založená na opravdových potravinách, bez zpracovaných výrobků a pochutin, bez cukru. Naopak, jídelníček složený jen z prvotních potravin - z masa, ryb, vajec, celozrnné obiloviny, luštěniny, semínka a ořechy; strava s dostatkem zeleniny a ovoce - na tom zkrátka není nic špatného a sama to ve všech článcích propaguji. Zkrátka žádná dieta, ale životní styl.

Co se mi ale neskutečně zajídá, je samotný termín "clean eating" a to, jakým způsobem se používá, kam se vlastně celá ta původně dobrá myšlenka posunula, a co všechno to může způsobit.

Už jen to samotné slovíčko "clean", neboli "čistý", naznačuje, že cokoli pod toto označení nespadá, je zákonitě "špinavé". Osobně jsem odpůrce používání slov s negativní konotací ve spojení s jídlem. Naježím se vždy, když slyším nebo čtu slovíčka jako hnus, prasečina, prasárna, prasení. A už naše babičky nás učily, že "fuj" se na jídlo neříká. A jsem na tyhle věci tak alergická proto, že právě kvůli "clean eating" jsem si v minulosti takovýto vztah k jídlu vybudovala. Rozdělení potravin na ty dobré a ty zlé, ty hodné a ty špatné. Ty, co jsou clean, a ty, co jsou dirty.

Přehnaná dokonalost a psychologický efekt

Co vlastně znamená jíst "čistě"? Asi je nám všem jasné, že taková čerstvá zelenina, či ovoce do terminologie "clean eating" rozhodně spadat budou. Co ale třeba takové brownies? No, pokud je uděláte z mandlové mouky nebo fazolí, je to v pořádku. Pokud vám je ale udělá babička a dá do nich cukr, už jsou "špinavé". Už začínáte ten problém vidět také? Striktní dodržování "clean eating" vás totiž dost snadno může zavést až ke strachu z určitých druhů potravin.
Výsledek obrázku pro bad food

A kdo vlastně určil, že celozrnná mouka je "hodná", zatímco ta bílá je "zlá"? Podle jakého měřítka? Ano, celozrnná mouka možná obsahuje nějakou tu vlákninu a stopové minerály. Ale víte, že v některých případech je pro tělo prospěšnější ta bílá mouka? Jsou lidé, kteří kvůli nejrůznějším onemocněním trávicího traktu nemohou jíst celozrnné výrobky. A sami se zamyslete - jaké jídlo vám lékař (maminka, babička) vždycky doporučili, když jste byli nemocní, nebo měli střevní chřipku? Skutečně pochybuji, že to bylo celozrnné pečivo. :-) A co se týče toho cukru... Cukr je prostě cukr. V přírodě se nachází zcela přirozeně a všechny živé organismy mají vyvinuté receptory pro vnímání sladké chuti. Sám o sobě není zlý. To jen jeho nadměrná konzumace je problém.

Orthorexie 

Dost často se setkávám s tím, že se snaha o clean eating postupně začne překrývat s něčím mnohem nebezpečnějším - s orthorexií, která je bohužel klasifikována jako jedna z forem PPP (poruchy příjmu potravy). Pokud jste jako já - perfekcionisté se sklony dotáhnout vše do dokonalosti - může mít na vás dodržování "clean eating" právě takový efekt. Vyčištění jídelníčku od toho největšího "zla" - mouky a cukru, je jen prvním krokem. Nakonec totiž dospějete k tomu, že i ta "clean" celozrnná mouka je vlastně mouka, nebo že i ten "clean" javorový sirup je vlastně cukr.

Výsledek obrázku pro orthorexia

Mnoho lidí si jen sotva uvědomuje, jaký má používání termínu "clean eating" a tohle rozdělení potravin dopad na psychiku. Pokud konzumujete potraviny, které jsou na vašem seznamu "clean", jste v klidu, máte ze sebe radost. Co když vám ale na oslavě někdo nabídne kus dortu? Sníte ho s pocitem, že to není správně. S pocitem, že podvádíte. A pokud už jste do bahna clean eating zabředli hlouběji, raději ten kousek dortu odmítnete.

Vidím to ve skupinách dnes a denně. Jdete do kavárny s kamarádkou, na oslavu narozenin, na návštěvu k babičce, nebo vám třeba dítě udělá k snídani toast s marmeládou. A nebo máte třeba jen prachobyčejnou chuť na oblíbenou čokoládu. V popisku se pak napíše, že prasíte, máte "cheat", hřešíte. Už jen to, že tomu musíte dávat podobné nálepky, svědčí o tom, že je to pro vás podvědomě špatné. A když jste schopni odpustit si tyto věci několik měsíců, jste na sebe náležitě pyšní, že dokážete být tak dlouho "čistí". Nepřipomíná vám to něco?

Není třeba si cokoliv namlouvat. Bohužel je to tak u většiny z nás, co jsme propadli zdravému životnímu stylu. A nemusí to být ani přímo dodržování zásad "clean eating". A ano, píšu z nás, protože i mě se tohle týká, ani já z toho nejsem venku, a možná už nikdy nebudu. Vlastně si myslím, že nikdo z nás. Že už nám navždy zůstane v hlavě ta podvědomá myšlenka, že jsou některé potraviny lepší, než ostatní. Ale to už možná zase odbočuji někam jinam. Tímhle vším nechci říct, abyste se nestravovali zdravě. Ba právě naopak, zdravá strava by měla být základ našeho života. Není však třeba dávat jí jakékoli nálepky. Víte, co je zajímavé? Že naši předkové neměli absolutní tušení o nějakém "clean eating". A přesto dokázali jíst zdravě bez toho, aby k tomu potřebovali návod. :-)

Související obrázek

To by tedy bylo vše. Napadají vás ještě nějaké další nesmysly, nebo hloupé mýty, které už měly dávno zůstat v minulosti? :) Dejte mi vědět do komentářů. Věřím, že by se toho našla ještě spousta.

Jako vždy budu ráda za jakýkoli feedback od vás a těším se zase na viděnou u dalšího článku!

Vaše Liška





Komentáře

  1. Lištičko, mám moc ráda tvé články. Hodně mi otevírají oči a myslím, že nejen mně. Už teď se těším zase na nějaký další, jsi šikulka ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji! Takový krásný komentář vždy nejvíce potěší! :) A jestli jsou články alespoň v něčem přínosném, jsem moc ráda! :)

      Vymazat
  2. nádherně napsané ,shrnuté vše důležité . Můžu vložit odkaz do skupiny o zdravé výživě kde jsem členkou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jani, toho si strašně cením! A samozřejmě sdílet můžeš, budu jedině ráda! :)

      Vymazat

Okomentovat

Instagram


Populární příspěvky z tohoto blogu

LIŠČINO ULTIMÁTNÍ FIT TIRAMISU