Křupavá Domácí Granola
podle Lišky
Možná patříte k lidem, kteří si rádi vychutnávají své ranní müsli s mlékem. Možná ještě raději nacházíte křupavé kousíčky semínek a oříšků ve svém jogurtu. Nebo vás snad občas honí mlsná a vy přemýšlíte, co zdravého si dát na zub. A možná jste jako já a neustále přemýšlíte, čím novým si ozvláštnit svou ranní misku ovesné kaše. Právě pro vás všechny tu dnes mám hned dva recepty na domácí granolu tak, jak ji dělám já.
Klasika všech svačinových klasik: granola a jogurt (a arašídové máslo nesmí chybět)
Skvěle se hodí i do kefíru. (kefír je smíchaný s holandským kakaem)
A ještě lepší je do ovesné kaše!
Lahodné spojení křupavých ořechů, voňavých semínek a dokonalého arašídového másla.
❊❊❊
Ořechovo-semínková granola
Náročnost: Lehké
Doba přípravy: 35 minut
Doba přípravy: 35 minut
Budeš potřebovat:
100 g loupaných jader mandlí (ale můžeš použít i neloupané)
50 g pražených arašídů
50 g kokosových chipsů (neslazených)
25 g kešu ořechů
25 g jader vlašských ořechů
25 g dýňových semínek
25 g celého lněného semínka
20 g slunečnicových semínek
10 g černého sezamu (ale můžeš použít i bílý)
5 g arašídové mouky (lze vynechat, pokud nemáš nebo nahradit drcenými arašídy)
1 lžička holandského kakaa
1 lžička holandského kakaa
20 g másla
60 g křupavého arašídového másla (lze použít i jemné)
Jak na to:
Předehřej si troubu na 170°C. Mezitím si do větší mísy nasyp všechna semínka a ořechy. V menším kastrůlku si rozehřej máslo, přidej arašídové máslo a pořádně zamíchej, ať se obě tekutiny spojí dohromady. Poté obsah kastrůlku přelij do mísy s ořechy a semínky a vše pořádně smíchej třeba stěrkou. Na plech si polož pečicí papír a celou směs na něj rovnoměrně rozmísti. Dej do trouby a peč zhruba 20-25 minut, často kontroluj a promíchávej. Po upečení do křupava nech vychladnout, přesypej do uzavíratelné nádoby a skladuj v chladu a suchu.
Liščin TIP: Granolu si můžeš připravit těsně předtím, než si budeš dělat třeba odpolední svačinu - po vytažení z trouby si ji pak budeš moci ještě teplou nasypat na jogurt nebo kaši. 😉
❊❊❊
Rychlé müsli
Náročnost: Velmi lehké
Doba přípravy: do 15 minut
Budeš potřebovat:
Doba přípravy: do 15 minut
Budeš potřebovat:
25 g mandlí
15 g vlašských ořechů
15 g pražených arašídů
15 g jader lískových ořechů
10 g slunečnicových semínek
10 g celého lněného semínka
5 g sezamových semínek
5 g kokosových plátků
5 g kokosových plátků
10 g ovesných vloček
10 g celé pohanky (lze vynechat, pokud ti nechutná - v tom případě přidej víc vloček)
10 g kokosového oleje
20 g kešu másla (nebo jiného ořechového másla)
1 lžička kokosového cukru (lze vynechat nebo nahradit např. medem, javorovým nebo datlovým sirupem)
Jak na to:
Rozpal si nepřilnavou pánev, nasyp na ni všechny suché ingredience, chvíli praž a pravidelně promíchávej. Rozehřej si kokosový olej s kešu máslem. Na pánev přisyp kokosový cukr, promíchej a nakonec přilij kokosový olej s máslem. Pořádně promíchej, ať se všechny suroviny spojí dohromady, odstav z plotny a celý obsah přendej na pečicí papír (rozprostři si ho např. na prkénko). Po vychladnutí přesypej do uzavíratelné nádoby a skladuj na suchém a chladném místě.
❊❊❊
Doufám, že se vám dnešní recepty líbily a vyzkoušíte je. Množství surovin můžete podle své libosti klidně zdvojnásobit, věřte mi, že granola ubývá velice rychle. 😉 Pokud recept vyzkoušíte, dejte mi vědět do komentářů, nebo mě můžete označit na Instagramu, kde jsem jako @elen.fox89, případně můžete použít hashtag #podlelisky. 😉
Ať vám chutná!
Ať vám chutná!
Komentáře
Okomentovat