Křupavá Domácí Granola 


podle Lišky 



Možná patříte k lidem, kteří si rádi vychutnávají své ranní müsli s mlékem. Možná ještě raději nacházíte křupavé kousíčky semínek a oříšků ve svém jogurtu. Nebo vás snad občas honí mlsná a vy přemýšlíte, co zdravého si dát na zub. A možná jste jako já a neustále přemýšlíte, čím novým si ozvláštnit svou ranní misku ovesné kaše. Právě pro vás všechny tu dnes mám hned dva recepty na domácí granolu tak, jak ji dělám já.

Klasika všech svačinových klasik: granola a jogurt  (a arašídové máslo nesmí chybět)

Na internetu a sociálních sítích se to jen hemží všemožnými recepty na domácí granolu. Některé jsou jednodušší, některé složitější, některé zdravější, jiné méně. Někdo si možná bude myslet, že přidávat další recept na granolu, je jako nošení dříví do lesa. Já si však myslím, že dobrých receptů není nikdy dost, a proto se s vámi dnes podělím o svou oblíbenou kombinaci.

Skvěle se hodí i do kefíru. (kefír je smíchaný s holandským kakaem)

Pokud jste jako já odjakživa patřili k milovníkům müsli, možná vás po přečtení složení těch kupovaných trochu zamrazilo. Například oblíbené cereálie od firmy Nestlé s názvem Fitness 🙈 mají ve složení cukr hned na třetím místě, následovaný cukerným sirupem a později ještě glukózovým sirupem. Ovocná granola obchodního řetězce Tesco uvádí ve složení cukr dokonce hned na druhém místě. (Položky ve složení se uvádějí sestupně podle obsahu ve výrobku!) Jestliže se jen trochu zajímáte o zdravý životní styl, tuto "pochoutku" plnou cukru (která vás ještě ke všemu ani nezasytí a máte po ní brzy hlad) si raději odpustíte. 

A ještě lepší je do ovesné kaše! 

Moje vlastní granola obsahuje jen zanedbatelné množství cukru - první varianta dokonce vůbec žádný! - zato si však troufnu trvrdit, že zaručeně uspokojí vaše chuťové buňky. Ostatní členové mé rodiny - závisláci na sladkém, kteří kdyby mohli, sladí si i cukr - mi granolu ujídali ještě horkou z plechu. A nikdo z nich nepoznal, že tam není ani zrnko cukru. 😉

Lahodné spojení křupavých ořechů, voňavých semínek a dokonalého arašídového másla. 

Moje ořechová granola je složená pouze ze semínek a ořechů, je nejenom bez cukru, ale i bez lepku, protože neobsahuje žádné obiloviny, a hodí se i do low carb stravování. Recept na rychlé müsli sice obsahuje trochu cukru, jeho množství je ale naprosto zanedbatelné. Pokud však máte rádi sladší, můžete si klidně přisladit. To nejdůležitější ale je, že nezáleží na tom, jaký typ stravování zrovna vyznáváte, tuto granolu si zaručeně zamilujete už na první křupnutí!

❊❊❊

Ořechovo-semínková granola 


Náročnost: Lehké
Doba přípravy: 35 minut

Budeš potřebovat: 

100 g loupaných jader mandlí (ale můžeš použít i neloupané) 
50 g pražených arašídů 
50 g kokosových chipsů (neslazených)
25 g kešu ořechů 
25 g jader vlašských ořechů 
25 g dýňových semínek 
25 g celého lněného semínka 
20 g slunečnicových semínek
10 g černého sezamu (ale můžeš použít i bílý) 
5 g arašídové mouky (lze vynechat, pokud nemáš nebo nahradit drcenými arašídy)
1 lžička holandského kakaa 
20 g másla 
60 g křupavého arašídového másla (lze použít i jemné) 

Jak na to: 

Předehřej si troubu na 170°C. Mezitím si do větší mísy nasyp všechna semínka a ořechy. V menším kastrůlku si rozehřej máslo, přidej arašídové máslo a pořádně zamíchej, ať se obě tekutiny spojí dohromady. Poté obsah kastrůlku přelij do mísy s ořechy a semínky a vše pořádně smíchej třeba stěrkou. Na plech si polož pečicí papír a celou směs na něj rovnoměrně rozmísti. Dej do trouby a peč zhruba 20-25 minut, často kontroluj a promíchávej. Po upečení do křupava nech vychladnout, přesypej do uzavíratelné nádoby a skladuj v chladu a suchu.








Liščin TIP: Granolu si můžeš připravit těsně předtím, než si budeš dělat třeba odpolední svačinu - po vytažení z trouby si ji pak budeš moci ještě teplou nasypat na jogurt nebo kaši. 😉

❊❊❊

Rychlé müsli 


Náročnost: Velmi lehké
Doba přípravy: do 15 minut

Budeš potřebovat: 

25 g mandlí 
15 g vlašských ořechů 
15 g pražených arašídů 
15 g jader lískových ořechů 
10 g slunečnicových semínek 
10 g celého lněného semínka 
5 g sezamových semínek
5 g kokosových plátků
10 g ovesných vloček
10 g celé pohanky (lze vynechat, pokud ti nechutná - v tom případě přidej víc vloček)
10 g kokosového oleje 
20 g kešu másla (nebo jiného ořechového másla) 
1 lžička kokosového cukru (lze vynechat nebo nahradit např. medem, javorovým nebo datlovým sirupem) 

Jak na to: 

Rozpal si nepřilnavou pánev, nasyp na ni všechny suché ingredience, chvíli praž a pravidelně promíchávej. Rozehřej si kokosový olej s kešu máslem. Na pánev přisyp kokosový cukr, promíchej a nakonec přilij kokosový olej s máslem. Pořádně promíchej, ať se všechny suroviny spojí dohromady, odstav z plotny a celý obsah přendej na pečicí papír (rozprostři si ho např. na prkénko). Po vychladnutí přesypej do uzavíratelné nádoby a skladuj na suchém a chladném místě.




❊❊❊

Doufám, že se vám dnešní recepty líbily a vyzkoušíte je. Množství surovin můžete podle své libosti klidně zdvojnásobit, věřte mi, že granola ubývá velice rychle. 😉 Pokud recept vyzkoušíte, dejte mi vědět do komentářů, nebo mě můžete označit na Instagramu, kde jsem jako @elen.fox89, případně můžete použít hashtag #podlelisky. 😉

Ať vám chutná! 



Vaše Liška



Komentáře

Instagram


Populární příspěvky z tohoto blogu

LIŠČINO ULTIMÁTNÍ FIT TIRAMISU