LIŠČINO ULTIMÁTNÍ FIT TIRAMISU
Tiramisu miluji odjakživa. Není to totiž žádná suchá buchta, u které hrozí riziko zadušení. Právě naopak - je to úžasně krémový dezert s dokonale nasáklým piškotkem. A navíc se v něm snoubí chutě, které mám nejraději - kakao, káva a mléčně sýrová chuť mascarpone.
Pravé italské tiramisu je ale tak trochu kalorická bomba. Krém se totiž vyrábí z tučného sýru mascarpone, který se navíc ještě šlehá spolu se žloutky a cukrem. Není na něm samozřejmě nic špatného, pokud ho jíte tak, jak se opravdový dezert jíst má - no... zkrátka jako dezert jednou za čas při nějaké zvláštní příležitosti. 😇
Pokud ale patříte k lidem jako jsem já - tedy k takovým, co si rádi dávají dezerty na denní bázi - musíte už trošičku přemýšlet nad tím, aby jídlo, které konzumujete, bylo nejenom dobré chuťově, ale také složením. Aby mělo vyvážený poměr všech makroživin a uspokojilo nejen naše mlsné jazýčky, ale také potřeby našeho těla.
A já myslím, že tohle moje tiramisu splňuje oba požadavky. 😇 A navíc ještě třetí - jeho příprava je trochu jednodušší, než u tradiční italské pochoutky - minimálně zde nemusíte nic vyšlehávat. 😁
Tenhle recept jsem ladila opravdu hodně dlouho. Ta nejprvotnější varianta (kterou jsem se nechala inspirovat) byla totiž jen cottage sýr + knackebrot namočený v kávě. To bych ale nebyla ta správná Liška, abych si to stejně nakonec nepřizpůsobila obrazu svému. 😁 Můj recept je na přípravu možná o trochu více složitější, než jen navrstvit cottage a knackebrot, ale garantuji vám, že ta práce se rozhodně vyplatí. 😉 Myslím, že jen těžko najdete variantu, která bude věrněji připomínat dezert, ale přitom bude zdravá a vyvážená i z hlediska nutričních hodnot. 😊 😇
*** RECEPT ***
Krok 1: Uvaříme silné espresso. (Pokud ho budeme chtít při dělání tiramisu popíjet, uvaříme rovnou dvě. 😂)
Krok 2: Připravíme si domácí piškotek.
Na piškotek:
👉 cca 2 lžíce ovesné mouky (množství dejte podle sebe, lze použít i namleté ovesné vločky)
👉 3 lžičky holandského kakaa
👉 2 lžičky instantní kávy (sypký prášek)
👉 cca 2-3g prášek do pečiva
👉 sladidlo dle vlastního stravovacího stylu*
👉 1-2 vejce (lze použít i tekuté vaječné bílky - vyzkoušeno)
👉 cca 3 lžičky uvařené kávy + voda podle potřeby
☝ Všechny sypké ingredience smícháme v hrnečku (já používám vyšší a užší hrneček, aby mi z toho vznikl váleček, ale jelikož pak těsto budeme drobit, je úplně jedno, jaký použijete 😇)
☝ Přidáme mokré ingredience a lžičkou umícháme těsto (nemělo by být moc řídké, trochu konzistence litého těsta).
☝ Dáme do mikrovlnné trouby na střední výkon cca 2-3 minuty (musíte vychytat podle vaší trouby).
* TIP 1: V pravém italském tiramisu se piškot namáčí do kávy a mandlového likéru Amareto. Tenhle krok můžeme napodobit tím, že do těsta dáme stéviové kapky v příchuti mandle. 😉
(P.S.: Pokud vám připadá, že je to prakticky recept na mugcake, tak ano, připadá vám to správně. 😂👌)
Hrneček, který používám |
Vyleze z toho takovýto "váleček" |
👉 Připravíme si všechny ingredience - piškotek, krém i kávu.
Komentáře
Okomentovat