Zhubněte snadno, rychle a bez námahy! 
Sto a jedna zaručených rad, tipů a návodů 
Související obrázek



Hned na úvod se musím omluvit všem, kteří si z názvu titulku mysleli, že si v dnešním článku konečně přečtou, jak snadno a nenáročně zhubnout. Titulek je totiž ironie a tak trochu výsměch všem reklamním sloganům, které vám zaručují právě zázračné hubnutí, ke kterému dojde jako mávnutím kouzelného proutku (samozřejmě za současného požívání předražených tablet či koktejlů, nebo nákupu rozličných futuristicky vyhlížejících cvičebních pomůcek). Ale i "odborníci" z řad výživových poradců (kterých je momentálně více, než spadaného listí na našich podzimních zahradách) či dokonce samotných lékařů mají máslo na hlavě a často vám budou dávat doporučení dávno zastaralá a přispívat tak k neustálému šíření již vyvrácených výživových mýtů.

Výsledek obrázku pro quick weight loss

K napsání tohoto článku mě přimělo několik příspěvků, které jsem během jednoho dne stačila zaznamenat v nejmenované facebookové skupině zaměřené na fitness, hubnutí a zdravý životní styl. V jednom z nich se dotyčná osoba ptala na zkušenosti s užíváním červeného čaje v tabletách - což je nejspíše nějaký nový zázrak pro hubnutí. Zelená káva už je pasé, teď tu máme červený čaj, aneb i když si myslíte, že už jste slyšeli všechno, vždycky vás dokáže něco překvapit. 😀

Další příspěvky se týkaly různých spalovačů, tepovek, časování sacharidů. Nikdy nechybí recepty na "zdravé" bůhvíco s proteinovými prášky a bezkalorickými kapičkami, které je samozřejmě naprosto NEROZEZNATELNÉ od originálu. Jojo. No a samozřejmě se po tom hubne.

Výsledek obrázku pro quick weight loss

V jednom z dalších příspěvků zase několik různých lidí horlivě řešilo, jaké je nejlepší časování jídla okolo tréninku. Protože podle "odborných" rad přeci nesmíte minimálně jednu hodinu před a dvě hodiny po nic jíst, jinak nepálíte tuk. Jo a taky nedej bože, abyste si před a po tréninku dali jídlo v jiném, než přesně předepsaném složení. Protože když si dáte třeba o gram sacharidů navíc, tělo v tu chvíli vypne spalovací mód.

Poslední kapkou do mého poháru trpělivosti byl příspěvek, ve kterém se dotyčná ptala, jaká keto dieta je nejlepší na hubnutí. Myšleno patrně instantní keto dieta v prášku. Ovšem rady v komentářích doporučující jako největší spásu nízkosacharidové stravování také stály za přečtení. Uf. Nechápejte mě špatně - tohle v žádném případě není výsměch nebo kritika těch, co se ptají, to vůbec ne. Jak už jsem totiž psala v jednom z předchozích článků - informací na internetu je tolik, že chudák začátečník neví, kde mu hlava stojí. A právě tyhle neustále se opakující dotazy mě přiměly napsat tenhle článek.

V dnešním článku bych se tedy s vámi ráda podívala na několik oblíbených a stále dokola se opakujících rad. Skutečně fungují? Nebo je to celé trochu jinak? Pojďme na to. :)

Zaručená rada č. 1: Jez méně a více se hýbej 

Související obrázekDobrá rada nad zlato, že? Bohužel v tomhle případě to vůbec neplatí. Nejspíše už jste někde zaslechli slovíčko metabolismus. Není to nic jiného, než schopnost našeho těla spalovat energii. Rychlost metabolismu se potom odvíjí právě od toho, CO a KOLIK jíte a od stupně vaší aktivity. Pro hubnutí je rychlost metabolismu docela důležitá - chceme, aby byl co nejrychlejší, abychom dobře spalovali. To se však nestane, pokud budete jíst málo. Když totiž přijmeme méně kalorií, než naše tělo potřebuje (tzv. bazální metabolismus, neboli to, co vaše tělo potřebuje pro fungování, jen kdybyste celý den leželi PLUS k tomu ještě musíte připočíst kalorie podle toho, jak aktivní jste), náš metabolismus se zpomalí. Tělo je totiž neuvěřitelně chytré - je mu úplně putna, že vy chcete dobře vypadat v plavkách, jemu jde především o přežití a zachování všech životních funkcí.

Proto diety, při kterých omezujete kalorie, nebo držíte půsty, nefungují. Méně jíst a více se hýbat je jedna z nejhorších "rad", kterou mohl někdo vymyslet. V případě, kdy se dlouhodobě podvyživujete, dochází v těle také k hormonálním změnám. Ztráta menstruace, padání vlasů, problémy se štítnou žlázou, ztráta svalové hmoty. Jezte málo a možná zhubnete. A možná zhubnete rychle. Ale stojí vám to za to? A jak dlouho budete schopni takovou dietu vydržet?

Zaručená rada č. 2: Vyřaď z jídelníčku tuky/sacharidy/cukry

U této rady se zastavím jen krátce, protože tématu sacharidů a low carb diet jsem už věnovala několik článků, můžete se na ně podívat například ZDE a ZDE.

Související obrázek
Nic jako nejlepší potraviny pro hubnutí zkrátka neexistuje!

Jen bych na tomto místě chtěla chtěla zdůraznit, jak nesmyslná tato rada vlastně je. Spousta z vás si určitě vzpomene, jak velkým strašákem bývaly tuky. Ještě do nedávna jsme tu měli trend nízkotučných diet a výrobků zbavených tuků. V posledních několika letech už se naštěstí přišlo na to, že výzkumy spojující výskyt kardiovaskulárních chorob a tuků, byly přinejmenším pochybné a nepřesné, a že tuků (těch zdravých) se v žádném případě nemusíme bát. Přesto je ale tento mýtus mezi běžnou populací tak rozšířený, že se dá jen těžko vykořenit. Ve facebookových skupinách neustále narážím na recepty "s minimem tuku" nebo na vychvalování potravin s 0% tuku. A i já už se v práci několikrát od kolegů doslechla větu "To ty jíst nebudeš, tam je slanina.", "Mají v akci plnotučné mléko, ale to vy určitě nepijete." nebo "Ale avokádo je přeci hrozně tučné!"

Když se ale přišlo na to, že tuky nejsou zlé, musel se najít jiný viník naší obezity. Takže došlo na sacharidy, a hlavně cukry. O cukru a jeho škodlivosti/neškodlivosti jsem již psala třídílnou sérii, přečíst si ji můžete tady:Díl 1 Díl 2  a Díl 3.

Já už  teď jen čekám, kdy se přijde na to, že nám škodí bílkoviny. Ještě, že těch makroživin nemáme víc. 😀Jak tedy jíst správně, abychom hubli? Dozvíte se na konci článku. 😉

Zaručená rada č. 3: Ovoce jez jen dopoledne, sacharidy k večeru ubírej / Jez tohle a tohle a zhubneš/ Jez nejpozději v 5 hodin a zařaď přerušovaný půst

Tohle je klasika, kterou každý jeden z vás slyšel a četl snad stotisíckrát. A je to už dávno vyvrácený mýtus. Člověk by si myslel, že téhle radě už nemůže v dnešní době informací nikdo věřit. A přesto se dnes a denně najdou lidé, kteří vám právě tohle budou doporučovat. Neustále. Pořád kolem dokola.

Výsledek obrázku pro low carb diet

Ale představte si, že sacharidy nemají hodinky. A vašemu tělu je úplně jedno, jestli si to jablko dáte v deset dopoledne, nebo v deset večer. V konečném součtu totiž zjistíte, že jste za den snědli jedno jablko. ;) Vždy záleží na CELKOVÉM MNOŽSTVÍ, ne na tom, jak si jednotlivá jídla načasujete. To se týká i té oblíbené rady nejíst po páté hodině. Nu, pokud chodíte spát po Večerníčku, pak je to v pořádku. To ale chodí jen málokdo, a proto je tahle rada naprostá hloupost. Ještě přesně v tolik, v kolik potřebujete a tak, abyste do postele nešli s kručícím žaludkem, ale ani nacpaní k prasknutí. Časování večeře je tedy čistě na vás, žádné obecné pravidlo neexistuje. Někomu vyhovuje jíst naposledy 3 hodiny před spaním, jinému dvě hodiny a já třeba jím večeři cca hodinu před spaním, protože se mi zkrátka s plným bříškem dobře spí. 😊

Stejné je to i se snídaní. Jak často se dočtete, že MUSÍTE snídat do půl hodiny po probuzení! Dobrá, dobrá, někdo vám bude tvrdit, že hodinu. A když to náhodou nestihnete a jíte až 31 minut po probuzení, no, Bůh s vámi, pokazili jste si celou snahu o hubnutí! Teď už jsem zase trochu ironická, ale chci, abyste viděli, jaký nesmysl to vlastně celé je. Ne, nemusíte snídat do určitého času po probuzení. Najezte se deset minut, půl hodiny nebo hodinu a půl po probuzení. A vlastně nemusíte snídat vůbec, pokud vám to nevyhovuje, pokud potom splníte svůj denní příjem v ostatních jídlech. Tvrzení, že snídaní nastartujete metabolismus, je více, než úsměvné. Správné fungování našeho metabolismu se odvíjí od mnohem víc věcí, než jen od toho, jestli si stihnete dát první jídlo přesně do 30 minut a 0 sekund po probuzení.

Téma přerušovaného půstu zde nebudu rozebírat, protože jsem na něj psala samostatný článek ZDE. ;)

Zaručená rada č. 4: K hubnutí je potřeba protein!

Výsledek obrázku pro protein shake weight lossChcete hubnout? Jezte protein! Cvičíte? V tom případě po tréninku nutně potřebujete proteinový nápoj! Pečete? Šoupněte tam proteinový prášek. Chcete si osladit jogurt nebo kaši? Protein. Taky máte často pocit, že bez proteinového prášku zkrátka nemůžete existovat? Je totiž všude, kam se podíváte. Používá ho snad každý, kdo se jen trochu pohybuje ve světě fitness. Je ve většině receptů na zdravé buchty, koláče, bábovky nebo dorty. Je však protein tak potřebný? No, je a není. Nejprve si řekněme, co vlastně protein je.


Protein je totiž bílkovina. Potřebujeme bílkoviny? Určitě ano. Potřebujeme bílkoviny přijímat ve formě proteinového prášku? Ne tak docela. Pokud jste vrcholový sportovec, tvrdě trénujete v posilovně několikrát týdně a jde vám především o nárůst svalové hmoty, v tom případě pro vás může být pití protinového nápoje po tréninku dobrý způsob, jak do svého jídelníčku zařadit takové množství bílkovin, které k tomuto účelu potřebujete. Výhodou je také to, že tělo nemusí tyto bílkoviny složitě a dlouze štěpit, a ony se tak rychle dostanou tam, kam je třeba - k vašim svalům. V případě, že jste ale schopni naplnit množství bílkovin, které potřebuje, z běžné stravy, a/nebo nejste závodník, není pro pití proteinového nápoje důvod. A to ani u sportovců, nebo aktivních jedinců.

Naopak. Přijímat protein ze stravy je vždy lepší varianta, než je pití instantních proteinových nápojů. Proteinové nápoje mají své nesporné výhody, jako u všeho jsou zde ale i negativa. A tím hlavním je, že tyto prášky často obsahují umělá sladidla, která mohou mít neblahý vliv na naše trávení. Mnoho lidí také uvádí, že jim pití proteinového nápoje způsobuje střevní potíže a nadýmání.

Výsledek obrázku pro protein shake weight loss

Používat protein k oslazení kaše, jogurtu nebo dezertů mi potom přijde jako naprostá hloupost. Víte, jak už jsem psala v článku o cukru - v rozumné míře se ho nemusíme vůbec bát. Naopak sladit přírodními sladidly je mnohem lepší, než do svého těla dávat cosi uměle vytvořeného. A pokud se přeci jen potřebujete své závislosti na cukru zbavit, nahrazením cukru mnohdy ještě sladším proteinovým práškem toho bohužel nedocílíte. Svou závislost tím jen prohlubujete. Často také přidáváme protein do pečení s falešným pocitem, že díky tomu vytváříme zdravou pochoutku. No, možná je to zdravější, než kdybyste tam dali hrnek cukru, nicméně z hlediska kalorií to může vycházet naprosto stejně, mnohdy i více.

A jak je to tedy s těmi bílkovinami a hubnutím? Bílkoviny potřebujeme, to ano. Nicméně, neznamená to, že čím více bílkovin = tím lepší hubnutí. Ve skupinách se často setkávám s názory typu "a kde jsou bílkoviny", "musíte jíst více bílkovin" nebo "máte tam málo bílkovin". Bílkoviny jsou ale jen to, co jsou - jedna z makroživin. Není to žádná spása. Potřebujeme je stejně jako sacharidy nebo tuky. A když budete jíst více bílkovin, než vaše tělo potřebuje, budete nabírat na hmotnosti stejně, jako když budete jíst moc sacharidů nebo moc tuků. Bílkoviny zkrátka nejsou "free" potravina.


Zaručená rada č. 5: Kup si zelenou kávu / červený čaj / tobolky s extraktem z chilli papriček / chrom 

Mám pro vás jeden úkol. Než vůbec začnete o koupi něčeho podobného uvažovat, zodpovězte si, prosím, jednu otázku. Pokud tyto prostředky k hubnutí opravdu fungují, proč je tolik lidí obézních? Proč stále tolik lidí bojuje s nadváhou? Myslím, že odpověď znáte.


Výsledek obrázku pro green coffee weight lossVšechny tyto preparáty a zázraky totiž fungují jen na vaši peněženku. Spolehněte se, že ta zhubne zaručeně, zatímco obvod vašeho pasu zůstane stále stejný. Když jsem si kvůli tomuto bodu dělala průzkum na internetu, úplně mě zamrazilo, kolik podobných přípravků je. Prodávají se nejenom na webech se zdravou výživou, ale dokonce i v lékárnách! Vůbec se tedy nedivím, že nezkušený člověk snadno podlehne lákavým reklamním sloganům. Navíc v lékárně by vám přeci neprodali nic, co by vám uškodilo, ne? Na rovinu? Všechno je jen byznys. A co se týče hubnutí, to setsakramentsky vynáší. Bohužel o zdraví jde až na posledním místě.

To samé se týká "zaručených" přípravků, které vám budou doporučovat lidé v nejrůznějších skupinách nebo fórech na internetu. Mám tím na mysli věci typu zelená káva, červený čaj či nějaké jiné bylinky. Tyhle věci jsou sice neškodné a jejich konzumací svému tělu patrně neublížíte (jedině, pokud byste snad měli nějakou alergii na tu určitou věc), nicméně k hubnutí vám pomohou asi tak stejně dobře jako modlení. Proč myslíte, že je každou chvíli "trendy" něco jiného? :) Ono se totiž během pár měsíců zjistí, že je ten "zázrak" vlastně úplně k ničemu, a proto se musí honem přijít s něčím novým, ještě "zaručenějším" a "zázračnějším". 😀 Vždycky proto používejte vlastní rozum. Když vám někdo bude tvrdit, že je na hubnutí nejlepší klokaní trus, budete ho konzumovat? 😉

Zaručená rada č. 6: Zařaď detox 

Tohle je jedna z mých "nejoblíbenějších". Detoxy světem vládnou. Očista formou ovocných džusů, zeleninových šťáv, bylinných směsí či speciálních mixů. Jarní detox, podzimní detox, úplňkový detox. Tisíc a jeden způsob, jak správně detoxikovat tělo.

Výsledek obrázku pro quick weight loss
Prozradím vám jedno tajemství - naše tělo je samo o sobě dokonalý stroj. Umí se totiž detoxikovat úplně samo. Ono se vlastně detoxikuje každý den. Nebo si snad myslíte, že je tak hloupé a nechá se dobrovolně zabordelovat? 😉 K našim detoxifikačním orgánům patří hlavně játra, ale také plíce, ledviny, střeva. Tyto orgány zajišťují, aby všechny škodliviny odešly z těla ven. A víte, jaký je náš největší detoxifikační orgán? Kůže. Ano, čtete správně. Skrz kůži z těla odchází neuvěřitelné množství tělu nepotřebných látek.

Pokud tedy máte všechny tyto orgány, nemusíte se pouštět do žádných pochybných očistných kúr. Detoxy nechte těm, kdo je skutečně potřebují, a pro které jsou určeny - alkoholikům a narkomanům.

Výsledek obrázku pro quick weight loss myth

Tohle je jen pár "zaručených" receptů na hubnutí, které mě zrovna napadly. Sami jistě přijdete ještě na mnoho, mnoho dalších. Mě ještě napadá například pít minimálně 4 litry vody denně nebo nahradit veškeré přílohy zeleninou. A to jsme se v dnešním článku zaměřili jen na oblast stravy. Ale i v oblasti sportu existuje velké množství nejrůznějších mýtů a polopravd. Na ty se podíváme zase někdy příště. :) Popularita zdravého stravování je momentálně na svém vrcholu, a s tím samozřejmě bude souviset i snaha obchodníků a poradců co nejvíce na tom vydělat. Je proto potřeba nenechat se zlákat vidinou snadného úspěchu. Jak já s oblibou říkám a neustále opakuji - používejte selský rozum. ;)

Co tedy skutečně funguje? 

Teď se tedy konečně dostáváme k tomu, co vás všechny nejspíš skutečně zajímá. A to je ten opravdu zaručený způsob, jak zhubnout. Bohužel asi spoustu z vás zklamu, protože hned na úvod řeknu, že nic jako zaručené nebo rychlé hubnutí neexistuje. Ne, pokud vám jde o dlouhodobé výsledky a o zdraví. A o posledně jmenované by mělo jít především. Ono je to totiž všechno strašně jednoduché - pokud je vaše tělo zdravé, nemá důvod držet si přebytečný tuk.

Co tedy funguje? Je to vždy jen kombinace zdravého a vyváženého stravování a pohybu. Co si pod pojmem "zdravé a vyvážené" stravování představit? Několik tipů:

- jezte pouze skutečné a základní potraviny (tzn. nic chemicky zpracovaného, nic, co má složení delší než Zlaté stránky a nic, u čeho nedokážete položky ve složení ani vyslovit) - sem patří maso, vejce, ryby, zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, semínka, ořechy, koření
Výsledek obrázku pro healthy food
- dbejte na to, aby vaše strava byla vyvážená z hlediska makroviživin - měly byste v ní mít zastoupení jak bílkovin, tak sacharidů, tak i tuků

- jezte tolik, kolik vaše tělo skutečně potřebuje - tzn. ani moc, ani málo - ono je to totiž v konečném důsledku vždy o kaloriích a tím pádem i o porcích; pokud ze začátku tápete, můžete si svůj optimální příjem spočítat pomocí kalkulačky (na internetu je jich nepřeberné množství) a jídlo si zapisovat do tabulek - berte však na vědomí, že je to vždy pouze orientační, protože každý den je jiný, každý den máme jiný energetický výdej a tím pádem i množství kalorií, které budeme potřebovat se bude lišit (asi to sami znáte - některé dny nemáte skoro hlad a jindy byste snědli babičku i s přesličkou)

- omezte ve své stravě cukr (rady jak na to najdete třeba v tomto článku o tom, jak se zbavit závislosti na sladkém)

- pijte dostatečné množství čisté vody - opět platí ani málo, ani moc - nemusíte vypít pět litrů vody denně jenom proto, že Božka to tak dělá; na druhou stranu jedna sklenička vody rozhodně nestačí

- zařaďte do svého života pohyb - nemusíte být vrcholový sportovec nebo začít chodit do posilovny. A nemusíte si ani stáhnout žádná cvičební videa a každý den se nutit do cvičení něčeho, co vás vlastně ani nebaví. Najděte si takový druh pohybu, který vás bude bavit, budete se na něj těšit. A může to být klidně obyčejná chůze. Možná se budete divit, ale právě chůze je jeden z nejpřirozenějších a nejlepších pohybů pro hubnutí.

- buďte konzistentní - všechna ta přebytečná kila jste určitě nenabrali přes noc, že ne? Trvalo měsíce, možná i roky, než jste se dostali do bodu, kdy toužíte po změně. Nečekejte tedy, že dosáhnete své vysněné postavy do týdne. Nebude to ani do měsíce. Možná vám to bude trvat i rok. To je ale v pořádku. Není to sprint, je to maraton. Je to cesta. A koneckonců, i cesta je cíl.

Výsledek obrázku pro healthy sport- nesrovnávejte se s ostatními - to souvisí s předchozím bodem - to, že Božka zhubla za půl roku 20 kilo nic nevypovídá o tom, jakou rychlostí budete hubnout vy. Vy třeba zhubnete za půl roku jen pět kilo. To ale neznamená, že je s vaším tělem něco špatně, že vy děláte něco špatně, nebo že má Božka nějaký tajný recept, který vám neprozradila. Každý jsme zkrátka jiný a srovnávat se můžeme vždy jen sami se sebou. Zhodnoťte vždy jen vlastní výsledky - cítíte se lépe, než před půl rokem? Sedí vám lépe oblečení? Dokážete uběhnout delší vzdálenost? To jsou pokroky, na kterých skutečně záleží!

Zdravá strava a pohyb by se měly stát součástí vašeho života. Vaším novým životním stylem. Jedině tak totiž dosáhnete trvalých výsledků. Jedině tak nenaberete všechna shozená kila zase zpět. A proto si musíte najít takový styl, který vám vyhovuje, a u kterého budete mít jistotu, že ho dokážete držet napořád. Takový stravovací styl, který pro vás vlastně ani nebude žádným stravovacím stylem, ale naprosto přirozeným způsobem, jak jíst. Protože to je ten jediný prostředek k úspěchu.

Výsledek obrázku pro healthy sport

To by tedy bylo vše k dnešnímu trochu delšímu článku. Doufám, že pro vás byl alespoň trochu přínosný. Co vy a "zázračné" prostředky k hubnutí? Vyzkoušeli jste některé? Fungovaly vám? Máte nějaký vlastní osvědčený tip na hubnutí? Něco, co vám třeba pomohlo v začátcích? Podělte se s ostatními v komentářích. 😉

A jako vždy budu moc ráda, když mi napíšete, jak se vám dnešní článek líbil.

Vaše Liška




Komentáře

  1. Skvěle sepsane! Opět jsem se utvrdila v tom, že trpělivost růže přináší, mých půl kilo týdně je v pořádku a pokud bude moje vysněná postava bude trvat rok, tak se nedá nic dělat, ale bude to poctivě a zdravě. Diky za článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! :) Půl kila týdne je naprosto skvělé! Je to zdravé a udržitelné hubnutí. ;) A jak se říká - pomalu, ale jistě. ;) Je jedno, jak dlouho to bude trvat, není kam chvátat. Naopak bych si užívala tu cestu, sledovala, jak se tělo postupně mění, oblečení je čím dál volnější a fyzická kondice čím dál lepší. ;) Držím palce, ať jde vše jako po másle! ;)

      Vymazat

Okomentovat

Instagram


Populární příspěvky z tohoto blogu

LIŠČINO ULTIMÁTNÍ FIT TIRAMISU