SLADKÉ NEBEZPEČÍ

aneb Cukr, kam se podíváš

Výsledek obrázku pro artificial sweeteners

Díl druhý: Umělá sladidla. Bezkalorické sirupy a kapky. Co to vlastně je? A proč se jim vyhnout obloukem? 

Určitě už jste o nich leccos slyšeli. Obzvlášť pokud máte cukrovku, nadváhu, zajímáte se o nízkosacharidové stravování nebo se pohybujete ve světě fitness. Náhradní sladidla. Sladidla neobsahující cukr. Sirupy, kterými si můžete beztrestně polít palačinky, protože neobsahují žádné, nebo téměř žádné kalorie. Kapky s příchutí čokolády, které si dáte do jogurtu, aniž byste se museli bát, že si tím zvýšíte množství sacharidů. Sladká chuť bez výčitek. Zázrak nebo další z omylů potravinářského průmyslu?

předchozím článku o cukru jsme si stručně představili přírodní sladidla a řekli jsme si, která z nich jsou nejvhodnější náhradou bílého rafinovaného cukru a proč. Dnes se tedy podíváme na sladidla umělá a bezkalorická, a zmíněny budou i tolik oblíbené sirupy a kapičky.

Co jsou vlastně umělá sladidla?

Související obrázekČasto se můžete setkat s názvem "náhradní sladidla". Sem patří všechna průmyslově vyráběná sladidla, ať už jsou přírodního původu, či nikoliv. Jsou to potravinářské přísady s vyšší či nižší sladivostí, jako má cukr, ale nižší nebo žádnou kalorickou hodnotou. Z předešlého článku už víte, že k přírodním náhradním sladidlům řadíme především cukerné alkoholy jako je xylitol nebo erythritol. Dále sem také patří sorbitol, maltitol, isomalt nebo mannitol.


Tato sladidla mají obdobnou sladivost jako cukr, nezpůsobují však tvorbu zubního kazu a mají také méně kalorií, než cukr, některá - jako například erythritol - dokonce nemusíte do svého kalorického příjmu počítat vůbec. Proč to tak je? Tato sladidla mají strukturu, kterou naše tělo neumí rozpoznat, a proto jsou pro něj jen těžko rozložitelná a prochází tak organismem beze změny. Což by už samo o sobě pro nás měl být varovný signál - opravdu chcete do svého těla dávat něco, co je pro něj neidentifikovatelné? Ale čtěte dál.

Výsledek obrázku pro low carb dessert
Určitě už jste někdy narazili na varování na žvýkačkách - při zvýšené konzumaci může dojít k projímavým účinkům. Za to mohou právě cukerné alkoholy - především maltitol. Citlivější jedinci ani nemusí daného sladidla zkonzumovat nějaké výrazné množství. Pokud máte neidentifikovatelné střevní potíže, zkuste se někdy podívat na obaly potravin, které běžně konzumujete. Neobsahují náhodou maltitol?

I erythritol může zapříčinit střevní diskomfort. Navíc u erythritolu je známý tzv. chladivý efekt ("cooling effect") po jeho požití, který mnoho lidí označuje za ne zcela příjemný. Další negativum erythritolu je jeho nižší sladivost ve srovnání s cukrem, musíte ho tedy použít více. Pokud  patříte k těm, jež si nedokážou odepřít denní konzumaci sladkého pečiva nebo dezertů, a nahradíte cukr erythritolem, je téměř jisté, že se to neobejde bez následků.

Výsledek obrázku pro acesulfam kKromě výše uvedených sladidel existují ještě sladidla umělá, tedy vyráběná synteticky. K těm neznámějším a nejčastěji používaným patří sukralóza, cyklamát, aspartam, acesulfam-k a maltodextrin. Tato sladidla bývají mnohonásobně sladší, než bílý cukr - například sukralóza až 600x, acesulfam 200x. Ačkoliv se na mnoha místech dočtete o jejich zdravotní nezávadnosti, podle některých testů (uveřejněných organizací FDA) na zvířatech došlo k vyššímu výskytu nádorových onemocnění právě po podávání těchto sladidel.

Pro více informací velice doporučuji stránku Fér potravina, kde si můžete v databázi vyhledat jakoukoli potravinu či aditivum. Například o acesulfamu se více dozvíte ZDE, stejně tak si můžete pomocí lupy najít i ostatní umělá sladidla. Můžete se navíc podívat i na seznam potravin, které dané sladidlo obsahují.

Související obrázekKaždý z nás se může svobodně rozhodnout, zda mu konzumace těchto pro tělo neznámých látek, jejichž zdravotní nezávadnost je silně pochybná, stojí za to. Než však propadnete nadšení ze sníženého množství kalorií a "beztrestného" mlsání, raději si chvíli zahrajte na detektivy. Žít v blažené nevědomosti je sice občas příjemné, pokud se však jedná o naše zdraví, informací není nikdy dost.

Proč jsou umělá sladidla mnohdy horší, než cukr? 

Všichni už víme, že nadměrná konzumace cukru vede ke vzniku diabetu a obezity. Jeho náhrada umělými sladidly by tedy měla problém obezity vyřešit. Jak je tedy možné, že se tak nestalo, ba dokonce naopak?

Související obrázekV posledních letech přibývá studií, podle kterých vede příjem potravin s umělými sladidly ke stejnému nárůstu hmotnosti, jako konzumace obyčejného cukru. Po snědení cukru totiž dochází ke zvýšení glukózy v krvi a následnému uvolnění hormonu inzulínu. Konzumace umělých sladidel vyvolá podobnou reakci, bylo zjištěno, že některá umělá sladidla - například maltitol - dokonce zvyšují inzulín stejně jako obyčejný cukr! Tedy, zjednodušeně řečeno - sladká chuť v ústech dává našemu mozku signál, že přijdou sacharidy, které je třeba uložit do buněk, a tím je vyslán pokyn k uvolnění inzulínu. V případě umělých sladidel však k přísunu sacharidů nedojde a tělo tak zůstává ve stavu hypoglykémie, což dále vede ke stresové reakci a uvolnění hormonů adrenalinu a kortizolu. A právě kortizol je hormon zodpovědný za ukládání tuku, a to především v oblasti břicha. Zvýšená hladina těchto hormonů navíc vede k dalším nepříjemnostem - oslabení imunity nebo negativnímu vlivu na štítnou žlázu.

Pokud vás více zajímá vliv jednotlivých sladidel na zvyšování hladiny krevního cukru, doporučuji TOTO video kanálu KetoConnect, kteří testovali hodnoty glukózy v krvi před a po požití obyčejného cukru a několika umělých sladidel. Výsledky jsou více než zajímavé. 

Související obrázekJe také čím dál jasnější, že pro správné fungování organismu a celkové zdraví člověka je velice důležitý náš střevní mikrobiom. Ne nadarmo se říká, že střeva jsou druhý mozek. O účinku umělých sladidel právě na naše střeva víme jen velmi málo, u některých z nich (např. Splenda) už ale bylo prokázáno narušení střevní mikroflóry.


A pokud by vám ani všechny výše uvedené důvody, proč se umělým sladidlům obloukem vyhnout, nestačily, je tu ještě jeden. Pokud se totiž chcete zbavit závislosti na sladkém, konzumací umělých sladidel se vám to nikdy nepovede.

Zero sirupy, toppingy, omáčky a bezkalorické kapičky
Související obrázek













Sladká chuť bez cukru a kalorií. Čokoládová příchuť bez skutečné čokolády. O čem je řeč? Přeci o "pomocnících" každého fitness nadšence, závodníka nebo člověka snažícího se o redukci hmotnosti. Zero sirupy a kapky. Výkřik poslední doby. Opravdu je ve svém jídelníčku potřebujeme?

Pokud jste četli alespoň jeden z mých předchozích článků, mou odpověď na tuto otázku nejspíš uhodnete snadno. Osladíte dezert bez jediné špetky cukru. Na lívanečky si dáte čokoládovou polevu bez jediné kalorie. Sugar free sirupy, omáčky, dresinky nebo kapky opravdu zní jako malý zázrak. Zamysleli jste se však někdy nad tím, CO do svého těla skutečně dáváte? Pojďme se podívat na složení jen těch nejoblíbenějších sirupů.

Tak například oblíbený Zero Syrup od Myprotein, složení příchuti čokoláda: voda, zahušťovadla (karboxymethylcelulóza, xanthanová guma), kyselina mléčná (regulátor kyselosti), přírodní aroma, sůl, barvivo (amoniak sulfitový karamel), sladidlo sukralóza, konzervant (sorbát draselný), kakaový prášek.

Dále se podívejme na příklad čokoládového sirupu od Bodylab, který chutná ještě lépe, než ten od Myprotein, ovšem také už není tak úplně bez kalorií. Složení: sladidlo (maltitol), voda, sušená smetana (<5 %) (mléko), sušená syrovátka (mléko), kakaový prášek 2 %, emulgátor (mono- a diglycidy nasycených mastných kyselin), kyselina (citrát sodný), zahušťovadlo (karagenan), konzervační činidlo (sorbát draselný).

Teď vám dám malý úkol. U kolika z výše napsaných ingrediencí si nejste jisti, o co se vlastně jedná? U kolika ani nedokážete jejich název vyslovit nahlas?

Myslím si, že tyto sirupy mají smysl jen u jedné skupiny lidí, a to jsou ti, pro které byly původně skutečně určeny - závodníci ve fitness. Ti totiž procházejí velmi náročnou přípravou, a proto jim tato "šidítka" mohou pomoci lépe překonat období několika posledních týdnů před závody naplněných náročnými tréninky a velkým kalorickým deficitem.

Jsem si jistá, že my ostatní tyto věci nepotřebujeme. První - a nejdůležitější - pravidlo zdravé výživy totiž zní: Jezme skutečné potraviny. Nemůžu mluvit za vás ostatní, ale já osobně nevím, kde bych v přírodě hledala volně rostoucí karboxymethylcelulózu. Pokud to někdo z vás ví, dejte mi, prosím, vědět, ráda se přiučím. 😄

Nemyslete si, nejsem slečna dokonalá a také jsem měla období, kdy jsem tyto sirupy jela takzvaně "ve velkém". Každé ráno jsem si čokoládovým sirupem od Bodylab štědře pocákala kaši a nešetřila jsem ani u odpoledních svačin. Sirup s příchutí bílá čokoláda jsem zase cpala do domácích raffaelo kuliček. Proč jsem to dělala? Sama nevím. Asi jsem chtěla jít s trendem. Vždyť to takhle přeci teď dělá každý, ne? Dát si do kaše med nebo polít si lívanečky pravým javorovým sirupem? Za to by vás na sociálních sítích zlynčovali. 😁

Jedna z mých svačin někdy z léta roku 2017. "Zmrzlina" z mraženého lesního ovoce a jogurtu a vydatná nálož Bodylab sirupů v příchutích čokoláda a bílá čokoláda. 

To samé, co o sirupech, si myslím i o bezkalorických kapkách typu Flavdrops. Teď to možná bude trochu bolet. A možná tu smutnou zprávu, co pro vás mám ani nechcete slyšet. Ale pokud tyto kapky používáte, jste ZÁVISLÍ NA CUKRU. A je úplně jedno, že skutečný cukr už jste neměli třeba dva roky a hrdě se za to bijete v prsa. Musíte si každé ráno do kaše dát pár kapiček? Jste závislí. Osladit si denně jogurt? Jste závislí. Možná ze sebe máte radost, že se vám daří stravovat se bez cukru. Pravdou ale je, že našemu mozku je to v konečném důsledku úplně jedno. Sladká chuť v ústech vyvolá úplně stejnou reakci, ať už si dáte lžičku cukru nebo umělých kapek. Po jejich konzumaci se do mozku vyšlou úplně stejné signály.

Bodylab sirupy čokoláda a bílá čokoláda opět v akci! Tentokrát na zapečeném tvarohu. Který je ještě navíc oslazený vanilkovým proteinovým práškem. Facepalm. 

Ze zdravotního hlediska je ale pro naše tělo mnohem, mnohem lepší osladit si ten jogurt medem, než ho denně mást látkami, které neumí rozpoznat, a o jejichž účinku na naše zdraví a střeva vlastně víme pramálo. Je mnohem zdravější nahradit část cukru v dezertu rozmačkaným ovocem, než do něj nakapat bůhvíco. A nebo ještě jinak - proč vlastně používat tyto "berličky" a raději se té chuti na sladké rovnou NEZBAVIT, než ji dále podporovat a probouzet těmito umělými produkty? Ale o tom si něco povíme zase příště. 😉

Co si z dnešního článku odnést? 

Smyslem předchozího, nebo toho dnešního článku nebylo vás vyděsit. Šlo mi především o shrnutí a objektivní zhodnocení všech pro a proti přírodních i umělých sladidel. Chtěla bych, abyste si teď našli čas a sami se nad vším zamysleli. Zamysleli se nad tím, co je pro vaše tělo skutečně nejlepší. Z internetu se na nás valí velké množství protichůdných informací. Přírodní cukr je nepřítel číslo jedna, a naopak umělá sladidla jsou na výsluní. Nezapomeňte však na to, že většina oslavných ód zní především z úst výrobců těchto potravin, a potažmo lidí, kteří jsou těmito výrobci placeni. Budu asi znít jako kolovrat, ale - čtěte složení. A používejte zdravý rozum.

Jako vždy doufám, že se vám článek líbil a něco si z něj odnesete. Používáte umělá sladidla nebo bezkalorické kapky? Co si o tom všem myslíte? Budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů. 😉


Vaše Liška


Příště: Jak se nejlépe zbavit závislosti na sladkém? Cukrfree a moje zkušenost. Zdravý rozum a můj pohled na věc.




Komentáře

  1. Musím uznat, že moc hezky sepsané. Já osobně se snažím od cukru držet dál. Mohou za to především mé obavy z cukrovky Ze začátku jsem místo něj zkoušela používat chemická umělá sladidla, ale poté, co jsem se dočetla o tom, jak některá z nich mohou být nebezpečná jsem je přestala používat. Teď místo nich používám stévii. Ta mi vyhovuje.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Instagram


Populární příspěvky z tohoto blogu

LIŠČINO ULTIMÁTNÍ FIT TIRAMISU