ZÁVISLOST S PŘÍCHUTÍ OŘECHŮ

... Aneb Když se z Lišky stává veverka


Typické cvaknutí víčka. Vůně, která omámí vaše smysly. Lžička, v pravidelných krůzích důkladně a požitkářsky promíchávající obsah skleničky. Jakmile cinkne o dno, na okamžik se zastaví, ale vzápětí se zase vynořuje, naplněná hutnou, krémovou hmotou, která pomalu a tiše stéká z jejích okrajů zpět do skleničky. Lžička nakonec doputuje až k ústům, a její obsah okamžitě zaútočí na chuťové pohárky a spustí celou kaskádu reakcí. Zatímco si každou buňkou vychutnáváte tu dobrotu, zaplavuje vás pocit štěstí, klidu a spokojenosti a zároveň s ním i touha po naplnění další lžičky. A po ní další. A další...

Ach.

Co je onou záhadnou a omamnou hmotou? Mnozí z vás by to nejspíš uhodli i bez přečtení titulku. Minimálně ti, jež mě alespoň trochu znají. Nebo ti, co jsou na tom stejně jako já.
Řeč je o té neskutečně dobré, a troufám si říct i velmi návykové pochoutce. O ořechových máslech.


Nejste-li konzumenty této dobroty, asi dnešní článek úplně nedoceníte. Ale možná naopak pro vás bude prvním impulsem k tomu ořechová másla konečně ochutnat a zcela jim propadnout. Kdo ví. :) Pokud však stejně jako já ořechová másla milujete, a nedokážete si už bez nich svůj den ani představit, je dnešní článek přímo pro vás. Protože dnes bude řeč jen a pouze o ořechových máslech. A to ne tak ledajakých. Dnes vás seznámím s másly své nejoblíbenější značky, které už jsem věrná více, než rok, a rozhodně to nehodlám měnit. Seznámím vás s másly značky Nutspread.

Nejdřív ale trochu informací a historie...

Proč jíst ořechová másla? 

Mnohý člověk - zvlášť ten na poli zdravé stravy nezkušený - by po přečtení tabulky nutričních hodnot honem rychle vrátil ořechové máslo zpět do regálu. Tolik tuků! To přeci nemůže být nic zdravého! Jen málokoho by napadlo, že opak je pravdou. :-)

Je holý fakt, že ořechová másla obsahují velké množství tuků. Je to proto, že ořechy samy o sobě jsou tučné. Tento článek není primárně o tucích, proto nechci zabíhat do větších detailů ohledně různých poměrů omega-3 a omega-6 mastných kyselin, věc se však má tak, že tuky v ořechových máslech můžeme primárně považovat za ty "zdravé" U ořechových másel hrozí pouze jedno nebezpečí - protože je nemusíte kousat, je velmi snadné se jimi přejíst a zkonzumovat tak mnohem více tuků, a potažmo kalorií, než byste chtěli. :-) 100 gramů tvrdých mandlí schroupete jen těžko, 100 gramů mandlového másla však dokážete spořádat v cuku letu, věřte mi.



Další důvod, proč jíst ořechová másla, jsou vitamíny a minerály, které se přirozeně vyskytují v ořeších. Ty mimo jiné obsahují například vitamíny skupiny B, vitamín E, z minerálů pak hořčík, draslík, vápník, nebo zinek, a najdeme v nich i kyselinu listovou a antioxidanty. Co ořech, to trochu jiné složení a poměr jednotlivých vitamínů.

Ořechová másla mají také velmi široké využití. Můžete si jimi ozdobit kaši, ochutit jogurt, jíst je jen tak jako zdravou svačinku, která vás díky obsahu tuků zasytí na dlouhou dobu. Hodí se stejně tak do sladké kuchyně, jako do slané.

No a jaký je ten nejzásadnější důvod proč je jíst? Uhodli jste. Jsou totiž neuvěřitelně dobrá! ;-)

Moje cesta k ořechovým máslům

Moje první kaše vypadaly nějak takto... není divu, že jsem
brzy začala přemýšlet nad tím, jak je ozvláštnit...
Kdybyste se mě ještě před několika málo lety (konkrétně tak před třemi/čtyřmi roky) zeptali, co jsou ořechová másla, asi bych se na vás jen nechápavě podívala. Máslo je přeci máslo a ořechy jsou ořechy. Ořechové máslo? To jako máslo, ve kterém jsou ořechy? A to se maže na chleba? Nebo jak? Jo, přesně takhle by to bylo v dobách, kdy jsem se o zdravé stravování nezajímala. Nikdy jsem nejedla ani burákové máslo. V několika amerických filmech jsem o něm sice slyšela, nebo jsem viděla jeho konzumaci, nikdy mě však nelákalo to vyzkoušet a ani jsem si nedovedla představit, jak to chutná. A vlastně mi to vždycky přišlo divné. Arašídy jsem měla ráda solené nebo rozemleté v těstě na vánoční cukroví, ale máslo z nich? To mi zkrátka přišlo podivné.

Postupem času  jsem kaše vylepšovala alespoň větším množstvím ořechů, semínek a ovoce, ale stále to nebylo "ono"... něco tomu zkrátka chybělo... 

 Jedna z prvních kaší s arašídovým máslem - crunchy peanut butter od Myprotein.

V našich obchodech jsem se tehdy s arašídovým máslem ani nesetkala. Možná proto, že jsem ho nehledala, ale myslím si, že to spíš bylo proto, že v té době ještě nebylo tak rozšířené. Bylo to zkrátka něco, co jedí "ti Američani".

Taky ten bobeček másla pomalu hledáte lupou? :D
Moje současné já absolutně nechápe. :D
Své první arašídové máslo jsem si koupila při prvním pobytu v zahraničí. Bylo to takové to klasické, myslím, že značky Jiff, s přidaným olejem a cukrem. V té době ještě stále zdravá strava šla mimo mě, takže se přiznám, že jsem složení ani nečetla. A? Nechutnalo mi. Bylo to odporné. Odebrala jsem jen asi dvě lžičky, které jsem si namazala na toast (který byl mimochodem také odporný - pečivo v Asii radši ani nekupujte😀) a zbytek pak letěl do koše. Tím pro mě experimentování s arašídovými másly na nějaký čas skončilo, a když jsem v seriálu viděla, jak se tím Američané cpou, jen jsem si klepala na čelo.

Vše se změnilo při druhém studijním pobytu (před třemi lety), kdy jsem se začala zajímat o zdravé stravování. K snídani jsem si totiž denně připravovala ovesnou kaši. Jsem však člověk, co se brzy začne tak trochu nudit, a proto mě po chvíli obyčejná kaše s banánem přestala bavit. Začala jsem tedy na internetu hledat, jak a čím si kaši ozvláštnit. A narazila jsem na nádherné fotky kaší posypaných nejrůznějšími ořechy, semínky, s pokladeným ovocem... A uprostřed vždy trůnil bobek arašídového másla. (konkrétně to byly fotky kaší Monči Gavlovské, z rubriky Food Inspiration na jejím starém blogu) Rozhodla jsem se, že dám arašídovému máslu ještě šanci.


Poučena předchozím nezdarem jsem se však už neuchýlila k běžnému arašídovému máslu ze supermarketu. Navíc už jsem uměla číst složení, a nechtěla jsem nic s přidaným cukrem nebo olejem. V zahraničí, kde jsem žila, však čisté arašídové máslo nebylo k sehnání. Moje první 100% čisté máslo byl kyblíček Crunchy arašídového másla od značky Myprotein, který mi rodina poslala z Čech. Nevím, jestli se mi díky zdravé stravě a omezení cukru tak změnily chutě, nebo jsem zkrátka jen do té doby nevyzkoušela to pravé arašídové máslo, ale každopádně jsem najednou nechápala, na co jsem tak dlouho čekala. Vždyť to bylo tak dobré!

Moje zásoba másel Nutspread. Nutno podotknout, že ne úplně celá, jen ta nenačatá. Již načatá másla mám v jiné skříňce. :D 

Skrz arašídové máslo jsem se pak dostala k ořechovým máslům. Víte, arašídové máslo nepatří tak docela do kategorie "ořechových" másel, protože arašídy jsou luštěnina. :) Moje první ořechové máslo bylo mandlové od značky Meridian, též poslané z Čech. A upřímně musím říct, že jsem jím nebyla nijak nadšená. Rodiče mi poslali i lískooříškové od stejné značky, a situace se i zde opakovala - dobré, ale zkrátka žádná velká hitparáda. Po zbytek svého pobytu jsem tedy zůstala pouze u arašídového másla, později potom u tahini pasty, kterou jsem v čisté formě sehnala i na místě.

Kombinace lískooříškového másla a černé tahini pasty (z černých sezamových semínek). Černou tahini jsem kupovala v zahraničí a byla naprosto fenomenální! Jednu dovezenou skleničku mám stále ještě neotevřenou ve skříňce a šetřím si ji pro zvláštní příležitosti. :D 

Cesta k máslíčkové závislosti ve skutečnosti začala až po mém návratu do Česka. Najednou se totiž přede mnou otevřely nevídané možnosti. Tolik různých chutí, které jsem mohla vyzkoušet! Tolik značek, ze kterých jsem mohla vybírat! Konečně, konečně jsem měla možnost pořádně všechna ořechová másla vyzkoušet a zjistit tak, jestli se zařadím k jejich milovníkům či nikoliv.


A přiznám se vám, na českém trhu najdete jen málo značek, které bych nevyzkoušela. (A raději se ani neptejte, kolik peněz už jsem za másla utratila!) Ale není máslo jako máslo. Divili byste se, jak moc se může lišit jedno mandlové máslo od druhého, a to i v případě, že mají obě ve složení pouze 100% mandle. A proto stejně jako loď vracející se do domovského přístavu, i já vždy nejraději zakotvím u známého a oblíbeného břehu. Tím břehem je pro mě značka Nutspread.

Proč zrovna Nutspread?


Možná se ptáte, proč zrovna tahle konkrétní značka, když je jich na trhu takové nepřeberné množství. Možná máte nějakou svoji oblíbenou značku, na kterou nedáte dopustit, a nechápete, že to někdo může mít jinak. Pro vás všechny mám jen jednu odpověď. Jakmile vyzkoušíte, pochopíte. Čím tedy másla Nutspread tak vynikají?

Původ 
Jako první musím samozřejmě zmínit původ této lahůdky. Jedná se o výlučně českou značku, což je - - alespoň pro mě, ale věřím, že i pro mnohé z vás - jedním z důležitých faktorů. Nejde jen o podporu domácí produkce, zajímavý je také příběh firmy. Vypracovat se z občasného prodeje prakticky na koleně vyrobených másel na jednoho z největších českých dodavatelů, to je vskutku obdivuhodné a už to o něčem svědčí.

Složení a konzistence 

Jeden z nejdůležitějších parametrů při výběru ořechových másel. Víte, že si zakládám na čisté stravě, a právě u másel Nutspread mám vždy 100% jistotu čistoty a kvality. Všechna másla jsou bez přidaného cukru, tuku, aromat, barviv nebo konzervantů. Jen ořechy a v případě speciálních másel ještě perníkové koření, káva, kakao a sůl. Nic víc, nic míň.

Konzistence jednotlivých másel se mění podle toho, o jaké ořechy se jedná. Kešu ořechy jsou třeba méně tučné, a proto je i máslo z nich velice hutné. Naopak para ořechy obsahují velké množství tuku, a proto i para ořechové máslo je více tekutější. I díky tomu poznáte, že jsou másla skutečně 100% pouze z ořechů a nejsou ničím zahuštěna, nebo naopak naředěna.

Vůně
Ochutnala jsem už mnoho másel od mnoha různých značek. A proto si troufnu tvrdit, že žádné z nich nevoní tak dobře, jako másla Nutspread! Vše jistě souvisí s kvalitou použitých surovin. Nevěděla jsem, jak úžasně voní mandlové máslo, dokud jsem neotevřela to od Nutspread. U této značky se zkrátka můžete spolehnout, že dostanete to nejlepší.

Kombinace 
Kromě kvality složení vyniká firma Nutspread ještě jednou věcí, a tou je velké množství nejrůznějších kombinací, které by vás mnohdy ani ve snu nenapadly! Většinu z nich navíc na našem (ani jiném) trhu nenajdete. Co třeba takové kešu s kávou a kousky vlašských ořechů? Nebo spojení arašídů, kešu ořechů, křupavých mandlí a mořské soli? Na facebookové stránce firmy se můžete občas zúčastnit také různých soutěží o výprodejové kombinace másel - ke mně už se díky tomu dostala například kombinace pistácie a kokos. A to ještě není všechno! Pokud vás samotné napadne nějaká kombinace, stačí se jen spojit s firmou a zadat požadavek - pokud je to v jejich možnostech, vždy rádi vyhoví jakémukoli přání zákazníka. Já si třeba nechávala vyrobit kombinaci arašídy-kokos (když ještě nebyla v nabídce), nebo pistácie-mandle.
Skořicová kaše, na kokosovém oleji zkaramelizované švestky a kokosovo-makové máslíčko? To je snová kombinace!

Chuť
To nejlepší nakonec. :-) A vlastně ten hlavní důvod, proč se pro mě másla Nutspread již po první lžičce stala srdeční záležitostí. Chuť. Ta úžasná chuť, která si okamžitě získá i vaše srdce. Za to vám ručí deset z deseti Lišek. ;)
Chuť všech másel Nutspread je velice jemná, ale zároveň dost výrazná, abyste i se zavřenýma očima bezpečně poznali, o jaké oříšky se jedná. V případě másla Nutspread Mix na vaše chuťové pohárky útočí hned několik různých příchutí, ale i přesto, že společně tvoří dokonalou souhru, jste schopni každou jednotlivou složku rozpoznat.
Nikdy se mi také nestalo, že by jakékoli máslo mělo zvětralou chuť, jako u jiných značek (konkrétně u značky Meridian se mi to stalo skoro u všech másel, což přímo naznačuje použití starých ořechů).Ať už se rozhodnete okoštovat jakékoli máslo, vždy se bude jednat o naprosto fenomenální chuťový zážitek. Tato másla zkrátka dokáží uspokojit i ten nejmlsnější jazýček. ;)


Hodnocení jednotlivých příchutí a tipy na jejich použití 

Jestli jsem vás ještě dostatečně nenavnadila k tomu másla Nutspread vyzkoušet, možná vám v rozhodování pomohou následující řádky. Na konec dnešního článku bych se ještě ráda krátce zastavila u jednotlivých příchutí a taky bych vám chtěla dát pár tipů na to, jak je využít. :)

Arašídy

Ano, vím, že jsem už na začátku článku zmiňovala, že arašídy nejsou ořechy, nýbrž luštěnina. Nicméně, zařadíme je sem pro úplnost. A taky proto, že arašídové máslo je klasika, která nám všem milovníkům tohoto máslíčka tak chutná, že by nám bylo úplně jedno, kdyby to byla třeba radioaktivní zelenina. :) Moje úplně nejoblíbenější arašídová varianta od Nutspread je v poslední době především podzimní novinka Někdo to rád slané, a pak samozřejmě varianta s kokosem. Protože kokos, ten já můžu snad ve všech podobách, a ve spojení s arašídy je to doslova božská kombinace!

Nutspread varianty: Jemné arašídy, Křupavé arašídy, Arašídy-kokos, Někdo to rád slané

Quinoovo-arašídové cookies, chia pudink a arašídové máslo
Použití arašídového másla je velice variabilní, hodí se totiž perfektně do sladké i slané kuchyně. Jeho největší výhodou je v tomto případě především cena - jelikož je ze všech oříškových másel nejlevnější, dá se vcelku často používat třeba do pečení různých dezertů, kde ho spotřebujete opravdu velké množství. Já například pekla dort s krémem z arašídového másla, recept na dort je již delší dobu na blogu ZDE.

Použití ve slané kuchyni:
Arašídové máslo se báječně hodí k jemnějšímu masu, jako je například kuřecí, či krůtí. Své uplatnění ale najde i v kombinaci s vepřovým masem, především na asijský způsob. Je skvělé do omáček či dipů. Já mám ráda kombinaci se sójovou omáčkou a špetkou chilli, ale můžete si vyrobit v podstatě jakýkoli dip podle vlastní chuti, či podle toho, k jakému masu ho chcete podávat. :) 

Kuřecí maso obalované v arašídové mouce, špagetová dýně s omáčkou z arašídového másla a smetany ke šlehání. 
Pečené kuřecí prso s arašídovým dipem.
Karbanátky z krůtího masa plněné arašídovým máslem. 

Ale stejně ho mám úplně nejradši na kaši!

Podzimní novinka: Někdo to rád slané 
I ve firmě Nutspread vědí, že kombinace arašídů a slané chuti dohromady vytváří naprosto dokonalou souhru chutí. Zde ovšem obyčejné slané arašídové máslo povýšilo ještě na další úroveň přidáním kešu ořechů a velkých křupavých kousků mandlí! Pokud jako já milujete kombinaci sladké a slané chuti, tohle máslo vás dostane do kolen! Jeho slaná chuť totiž vůbec není výrazná, ale tvoří pouze jemný "ocásek". Jak ho mám nejradši já? Samozřejmě na ovesné kaši, posypané navíc kokosovým cukrem smíchaným se špetkou soli. Když se k tomu ještě přidá kousek banánu, dokonalost je zaručena!

Mandle

Že jste ještě neochutnali variantu křupavé mandle? Velká chyba! 
Mandlové máslo patří mezi milovníky ořechových másel nepochybně k těm nejvíce oblíbeným. Já se musím přiznat, že dokud jsem neochutnala mandlové máslo od Nutspread, k jeho příznivcům jsem nepatřila. Mandlové máslo od značky Meridian pro mě mělo velmi nevýraznou chuť, mandelmus z DM mi sice chutnalo, ale že bych ho musela jíst každý den, to se říct nedalo. Když jsem však poprvé otevřela skleničku křupavého mandlového másla Nutspread, ihned jsem věděla, že to bude láska na první ochutnání. Ta vůně, která se na mě při odklopení víčka vylinula, to se slovy ani nedá popsat! V másle jsou velké kousky křupavých opražených mandlí, které jen dokonale podtrhují chuť tohoto másla. A věřte mi, těch lahodných kousků je tam tolik, že spolehlivě uspokojí i toho nejnáročnějšího strávníka. A k těm já rozhodně patřím. :-)

V případě mandlového másla tu máme navíc ještě speciální "vánoční" edici mandlového másla s perníkovým kořením. Pokud jste stejně jako já milovníci perníčků, tohle máslo zkrátka ve vaší spíži nesmí chybět. Zkuste ho třeba na skořicovou ovesnou kaši, nebo jako polevu na banánový chlebík!

Mandlové máslo se dá též skvěle využít ve slané kuchyni, je dobré k jakémukoli bílému masu. Já z něj často dělám dip ke kuřecím nudličkám - jen ho smíchám se špetkou soli, pepře a chilli. Dělala jsem také dip z rozmačkaného avokáda s mandlovým máslem. A použít se dá i jako omáčka - se smetanou ke šlehání tvoří skvělou kombinaci.

Nutspread varianty: 100% mandle, 100% křupavé mandle, Nutspread trio: kešu-kokos-mandle, Oříšková čokoláda, 100% mandlové máslo s perníkovým kořením, Někdo to rád slané

A jaká je moje nejoblíbenější varianta z výše uvedených? Na prvním místě by pro mě nejspíš bylo máslo Nutspread trio. Už jsem vám přeci říkala, že jsem holka kokosová. ;) A vím, že nebudu nijak přehánět, když prohlásím, že chutná jako Raffaelo. Když nad tím teď tak přemýšlím, bylo Nutspread trio vlastně jedno z mých prvních másel od této značky. Tuhle kombinaci nikde jinde nenajdete a je to rozhodně jedno z másel, které MUSÍTE vyzkoušet. :)


Lískové ořechy 

Kdo by nemiloval lískové ořechy? Myslím, že tady netřeba obšírného rozepisování. Lískové ořechy má ráda každá správná veverka (neboli milovník ořechů a másel). Chuť lískových ořechů je v másle Nutspread tak silná, že byste si ho jen těžko mohli splést s nějakým jiným. Já jeho stopu dokážu rozpoznat i v míchaných máslech, u kterých nevím přesné složení. Co se týče konzistence, máslo z lískových ořechů bych řadila někam mezi kešu a mandle - ani moc tekuté, ani moc husté, zkrátka tak akorát - v chladném počasí si na něm nezlomíte lžičku, ale na kaši se vám nerozteče do všech stran. Tedy... pokud si ho tam - ehm, omluvte můj slovník - nenakydáte takovou hromadu jako já. :D

Lískooříškové máslo je naprosto nejlepší v kombinaci třeba s kávovou ovesnou kaší, lískovými ořechy a karamelizovaným banánem. 
Použití, které byste možná nečekali - losos pečený v lískooříškové krustě - z lískového másla a nasekaných lískových ořechů. 

Spousta lidí si myslí, že lískooříškové máslo se dá použít pouze nasladko, není to však pravda. Nebyla bych to já, abych ho nevyzkoušela i ve slaných variantách. A můžu se vám zaručit, že toto máslo se hodí k použití i do slané kuchyně. Výborné je například v kombinaci s lososem či jinou rybou.

Podzimní novinka: Oříšková čokoláda 
Máte rádi lískooříškovou čokoládu Milka? Tak ji můžete vzít a hodit rovnou do koše. :-) Protože já mám pro vás něco lepšího - podzimní novinku, která chutná ještě lépe, než ta čokoláda plná cukru a palmového tuku. Tohle máslíčko totiž dokonale uspokojí vaše chuťové buňky i mozek toužící po čokoládě, a navíc neprovede nic s obvodem vašeho pasu. Tedy... v případě, že nesníte celou skleničku na posezení. Což se v případě této lahůdky může stát velice snadno, takže pozor na to. :-) Co se však máslu nedá upřít je to, že co se týče vašeho zdraví, nezpůsobí vám žádnou újmu (tedy pokud nejste alergičtí na ořechy) - ve složení najdete pouze lískové ořechy, kešu ořechy a bio fair trade kakao. A pak že čokoládu nic nenahradí!

Nutspread varianty: 100% lískové ořechy, 100% lískové ořechy s kakaem, Míchané dvoubarevné máslo 50% lískové ořechy a 50% kešu ořechy, Oříšková čokoláda

Jaké je moje nejoblíbenější? Tady je opravdu těžké se rozhodnout. :-) Momentálně u mě vede Oříšková čokoláda. Ale to jen proto, že nemám otevřené Dvoubarevné máslo, kterému se také říká Milky Way. :) Pokud jste ještě nezkusili, opravdu nevím, na co čekáte. ;-)

Kokos

Kokos, švestky, skořice, to celé na jogurtu.
Už jsem se zmínila, jak moc miluju kokos? :D Myslím, že i z fotek mých kaší na Instagramu je to dost dobře patrné, kokos totiž nechybí na žádné z nich! Ať už je to v podobě kokosových chipsů, strouhaného kokosu, kokosového másla, či kokosového cukru, nějakého jeho zástupce tam najdete vždy. :-) A právě proto kokosové máslo patří k jedněm z mých nejoblíbenějších. Dokonce i v období mé keto diety jsem občas "podváděla" - radši jsem trochu omezila zeleninu, jen aby se mi do sacharidů vešla malinkatá lžička kokosového másla. Víc jsem si dovolit nemohla, protože kokosové máslo patří k těm, co mají vyšší podíl sacharidů. Asi i kvůli tomu by se keto nemohlo stát mým životním stylem. Jsou zkrátka věci, jichž se vzdát nedokážu. A ani nechci. A kokosové máslo k nim rozhodně patří.

Zmrzlina z mraženého lesního ovoce, řeckého jogurtu a medu.
Zalitá trochou smetany a posypaná dávkou rozdrobeného
kokosového másla. 
I tady ale platí, že není kokos jako kokos. :-) Moje první kokosové máslo byla kokosmus pomazánka z DM. Chutnala mi. Ale to jen proto, že jsem neměla srovnání. Kokosové máslo od Nutspread, to je totiž naprosto jiná kategorie! Tohle máslo je tak úžasně sladké, že se dá jen těžko věřit, že neobsahuje ani špetku cukru. Chuť kokosu je v něm navíc tak koncentrovaná, až vám to úplně vyrazí dech. U žádné jiné značky tohle nenajdete, věřte mi. Jednou mi kokosové máslo došlo, a tak jsem si koupila opět kokosmus. Ten rozdíl mě vyloženě šokoval - vůbec jsem najednou nechápala, co mi na tom dřív tak chutnalo. No, narovinu - tu skleničku mám ještě skoro celou ve spíži. Mezitím už jsem stačila protočit několik Nutspread kokosových másel a raději si vždy držím stálou zásobu. :D Kokosmus nejspíš využiji na Vánoce do nějakého pečení, kam mi nebude líto ho dát. :-)

Nutspread varianty: 100% kokos, Mák-kokos, Kokos-kakao, Arašídy-kokos, Nutspread trio

Co se týče použití, kokosové máslo využijete opět jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. Na sladko je samozřejmě výborné do kaší (když se rozpustí, je to naprosté blaho!), či do jogurtu. Můžete ho i použít do pečení, nebo jako polevu (při nižších teplotách krásně ztuhne, takže se hodí i jako krusta, stačí ho například rozpustit, smíchat s kakaem a voila - čokoládová poleva je na světě).
Na slano se úžasně hodí do asijské kuchyně, nebo například k lososu (pekla jsem lososa v kokosové krustě). A já zrovna vymýšlím recept na pečenou husu s kokosovým máslem. ;-)

Moje oblíbené makovo-kokosové máslo je naprosto skvělé v kombinaci se skořicovou kaší a vlašskými ořechy!

Jeden liščí tip: Dýni hokkaido nakrájejte na měsíčky, posypte skořicí a kokosovým cukrem (volitelné) a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C asi na 20 minut. Horkou dýni poté polijte kokosovým máslem. :)

Jaké je moje nejoblíbenější? No, tak tady vám to můžu říct jednoduše - všechna. :-) Ať už je to čistý kokos, nebo spojení s kakaem či mákem, vždy si dokonale pochutnám. Já navíc měla možnost vyzkoušet i další varianty másel s kokosem, byla to buď výprodejová másla, která se mi podařilo "vysoutěžit" nebo kombinace, kterou jsem si nechala vyrobit na přání. Tak už se ke mě dostalo kokosovo-pistáciové máslo, kokosovo-mandlové, kešu-kokos, nebo kokos-křupavé arašídy.

Kešu

Opět jedna důležitá informace na začátek. Věděli jste, že ani kešu se neřadí mezi ořechy? :) Plody, z nichž se kešu získávají, totiž rostou na stromě, kterému se říká ledvinovník západní, který plodí kešu jablka. To ovšem nic nemění na tom, že kešu patří k jedněm z nejoblíbenějších ořechů. Kešu máslo je velice hutné (přiznám se, že jsem při jeho rozmíchávání zlomila už dvě plastové lžičky :D) a krémové. Je skvělé na sladko, ale já ho mám kupodivu nejradši ve spojení s masem! Například s hovězím totiž vytváří naprosto jedinečnou harmonii chutí. Pár tipů ode mě:

Zapečené papriky s mletým hovězím masem, kešu máslo - tahle kombinace u mě vede na plné čáře! 
Opět s hovězím masem, ale tentokrát se zapečenými žampiony. 
Nutspread varianty: 100% kešu máslo, Dvoubarevné máslo kešu-lískový oříšek, 100% kešu máslo s kávou a kousky vlašských ořechů, Nutspread trio: kešu-kokos-mandle, Sezamové trio: sezam-kešu-vlašské ořechy, Někdo to rád slané, Oříšková čokoláda

Velká dávka kešu másla s kávou a vlašskými ořechy na kakaovém řeckém jogurtu, s opraženými kokosovými chipsy.
Opět kešu s kávou, tentokrát na kávové ovesné kaši. 

Jaké je moje nejoblíbenější? Na použití do slané kuchyně nepochybně pouze čisté kešu máslo. Pokud si ale chci zamlsat, sáhnu nejraději po variantě kávou a vlašsksými ořechy. Ty křupavé kousíčky kávy a vlašáků jsou totiž naprosto božské!

Pistácie

Máte rádi pistáciovou zmrzlinu? Ochutnejte pistáciové máslo a věřte mi, že na zmrzlinu už si ani nevzpomenete! Jen těžko se mi hledají vhodná slova, kterými bych popsala to, co zažijete poté, co se lžička s pistáciovým máslem dostane k vašim chuťovým buňkám. Je to zkrátka nepopsatelné.

Pistáciové máslo je velmi krémové a chuť pistácií je v něm mnohem výraznější, než když jíte samotné ořechy. Já mám toto máslo nejraději na sladko, na slano se ale úžasně hodí do různých dipů k masu, nebo do zeleninového salátu. Je výborné ke kuřecímu masu, ale zkoušela jsem ho i k vepřovému nebo k lososu, a nikdy mě nezklamalo.

Nutspread varianty: 100% pistácie
Krůtí roláda uvnitř namazaná pistáciovým máslem, s drcenými pistáciemi a avokádem.
Semínkový chlebík, cottage se skořicí a pistáciové máslo. 
Vepřová panenka a dresink z pistáciového másla.
Vlašské ořechy, Para, Sezamové trio, Nutspread mix  
Jogurt, máslo z vlašských ořechů.

Čím je firma Nutspread opravdu výjimečná, nejsou jen neobvyklé kombinace (jako je například mák-kokos), ale i výroba ořechovým másel, které u jiných značek nenajdete. Nutspread jako jediná firma například vyrábí másla z ořechů para. Toto máslo je řídké, protože para ořechy obsahují velké množství tuku. Jeho chuť je také velmi neobvyklá - popsala bych ji jako "zemitou". Pokud však máte rádi para ořechy, zamilujete si i toto máslo. Para ořechy jsou navíc zdraví velmi prospěšné, protože obsahují selen, jehož máme nedostatek. Pouhé dva para ořechy vám dokáží pokrýt denní potřebu selenu!

S máslem z vlašských ořechů se také běžně nesetkáte. A přitom se jedná o vyloženou pochoutku. Tedy alespoň v případě, že máte rádi vlašské ořechy. Máslo je opět tekutější, to mu ale na chuti vůbec neubírá, spíš naopak. Zrovna toto máslo patří k těm méně sladším, a proto se naprosto skvěte hodí do slané kuchyně. Já ho používám do slaných pomazánek z avokáda, jako dresink nebo dip k masu.

Zapečené žampiony a krém z rozmačkaného avokáda, vlašského másla a koření. 


Slané muffiny z mozzarelly a krém ze zakysané smetany a vlašského másla. 
Stejně tak sezamové trio patří ke kombinacím, které jinde nenajdete. Toto máslo je také perfektní pro použití do slané kuchyně - já ho mám nejraději ke kuřecímu nebo vepřovému masu.

Kuřecí prso a dresink z másla Sezamové trio. 

Nutspread varianty:
100% máslo z vlaškých ořechů, Trio sezam-kešu-vlašské ořechy, 100% para ořechy, Nutspread mix

Pečený žampion, losos a krém z avokáda a vlašského másla. 

Dip z avokáda a mandlového másla.
No a jako poslední tu máme másla Nutspread Mix. Tato másla pro vás budou vždy překvapením, protože ořechy a semínka v nich mohou být v různém poměru a kombinaci. Nikdy tedy přesně nevíte, jaké máslo se vám dostane do ruky. Může být zcela jemné, nebo s kousky ořechů. Může v něm převažovat chuť arašídů, nebo třeba pistácií. Pokud tedy chcete experimentovat a rádi se necháváte překvapit, určitě vyzkoušejte i tuto variantu. :-) Já mám momentálně máslo, které je tím nejlahodnějším spojením pistácií a lískových ořechů.

Na těchto kombinacích mi vadí pouze jedna věc, a to ta, že nevíte přesné složení, a proto jen těžko to samé máslo ochutnáte podruhé. Což je na jednu stranu dobré v tom, že každé takové máslo je originál, na druhou stranu je to ale i škoda, zvlášť v případě, že najdete kombinaci, které se skutečně nemůžete nabažit. Stejně to mám teď já s tím pistáciovo-lískooříškovým máslem, a proto si ho šetřím co jen to jde. :-)

Naprosto jednoduchá svačinka - tvaroh smíchaný s mletým mákem a rozpuštěné kokosové máslo. 

Poslední otázka za deset milionů. Jaké je tedy moje úplně nejoblíbenější Nutspread máslo? Po pravdě, ani kdybyste mi přiložili pistoli ke spánku, nedokázala bych vám na tuto otázku odpovědět. Zvolit ze všech másel jen jedno, to je totiž těžší, než Sophiina volba. Ať totiž otevřu jakékoli,vždycky mám pocit, že zrovna TOHLE je to nejoblíbenější. Dokud neotevřu jiné. :D Takže mohu vždy jen říct, jaké je moje nejoblíbenější V TUTO CHVÍLI. Nuže, to bude nejspíš právě výše zmiňovaný mix pistácií a lískových ořechů. Nebo možná obě podzimní novinky... nebo Nutspread trio... no, vidíte, a jsme u toho. :D

Když se nemůžete rozhodnout, dejte tam všechno! :D

Tímto bych tedy chtěla dnešní článek uzavřít. Doufám, že mi prominete, že byl trochu delší. Ale snad vás inspiroval k tomu alespoň některá másla vyzkoušet. Pokud byste si chtěli přečíst rozhovor se mnou nejenom o máslech, můžete tak učinit ZDE. A ještě jedno prohlášení na konec - ať se to může jevit jakkoli, tento článek není placená reklama. Od firmy Nutspread jsem nedostala zaplaceno ani penězi, ani v naturáliích, ani jinak,ve skutečnnosti ani nevědí, že tuto recenzi píšu. Můžete mi tedy věřit, že se jedná pouze o osobní hodnocení spokojeného zákazníka. Másla Nutspread skutečně miluji, a tenhle článek píšu proto, že se i s vámi chci podělit o svůj názor, a chci vám je doporučit. Protože věřím, že ani vás nezklamou.

Co vy a ořechová másla? Jsou pro vás stejně jako pro mě závislostí? Už jste ochutnali ořechová másla Nutspread? Jaké je vaše nejoblíbenější? Napište mi do komentářů!

A pokud by vás zajímaly nějaké další tipy na použití ořechových másel, nebo byste chtěli recept na konkrétní jídlo, stačí mi jen napsat. ;-) Já jdu opět zabořit lžičku. A co vy?

Vaše Liška


Komentáře

Instagram


Populární příspěvky z tohoto blogu

LIŠČINO ULTIMÁTNÍ FIT TIRAMISU